ABD'den flaş hamle: Türkiye'ye 60 km uzaklıktaki adaya silah ve askeri araç yığdı!

Yunanistan’da 5 bölgede askeri faaliyet yürüten ABD, Türkiye’ye sadece 60 km uzaklıktaki Dedeağaç’a silah ve askeri araç yığmaya devam ediyor. Hafta sonu Dedeağaç Limanı’na yanaşan dev nakliye gemisi “ARC Endurance”, aralarında tank ve paletli personel taşıyıcıların da olduğu 2 bin 500’den fazla askeri araç ile teçhizat indirdi. Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, ABD’nin üsler ve sevkiyatla Yunanistan’a “Sizi Türkiye’ye karşı koruruz” mesajı verdiğini söyledi.

06.07.2022-09:41 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-09:41) ABD'den flaş hamle: Türkiye'ye 60 km uzaklıktaki adaya silah ve askeri araç yığdı!

Yunanistan’da İskiri Erken Uyarı Üssü, Salamis Deniz Üssü, Kastelli, Kalamata ve Andravida Hava Üssü olmak üzere toplamda 5 bölgede faaliyet gösteren ABD, lojistik merkezi olarak kullandığı Dedeağaç’a yığınak yapmayı son sürat sürdürüyor. Geçen hafta sonu Dedeağaç Limanı’na yanaşan dev nakliye gemisi “ARC Endurance”, aralarında tank ve paletli personel taşıyıcıların da yer aldığı 2 bin 500’den fazla askeri araç ile teçhizat indirdi. Yükünü boşalttıktan kısa bir süre sonra limandan ayrılan geminin, yeni askeri malzemelerle birlikte Dedeağaç’a döneceği açıklandı.

Ekim'den sonraki en büyük sevkiyat

101. AASLTDIV’in Komutanı Tümgeneral JP McGee, Dedeağaç limanında geminin yükünü boşaltmak üzere harekete geçen görevli personele seslendi. Yunanistan’ın Dedeağaç’taki liman, ABD ordusu, Yunan ve NATO müttefikleri için stratejik değerini gösterdiğini vurgulayan McGee, görevli personele teşekkür etti. Gemiden indirilen binlerce askeri teçhizatın bir kısmının Yunanistan’da kalacağı, bir kısmının ise karayolu ve demiryoluyla Bulgaristan üzerinden Romanya ve Polonya’ya gönderileceği söyleniyor. Geçtiğimiz Ekim ayında da bölgeye birçok helikopter, İHA, tank, top ve ağır silah gönderilmiş, Romeo, Sikorsky, Chinook tipi helikopterler, M1 Abrams tipi tank dahil olmak üzere çok sayıda askeri araç ve teçhizat gönderilmişti.


Yeni NATO konsepti

Emekli Tuğgeneral Doç. Dr. Fahri Erenel, şu şekilde açıklamalarda bulundu, 'Rusya’yı çevreleme politikasının önemli adımlarından biri hayata geçirildi. ABD bölgedeki unsurlarını Polonya ve Romanya’ya sevk edip hareket alanını genişletememişti. Almanya, Fransa gibi ülkelerin karşı çıkmasıyla NATO planına göre kuvvetlerin kaydırılmasında sıkıntı yaşanıyordu.' dedi ve sözlerine Bu savaşaın ABD'ye yaradığını söylerek sözlerine şu şekilde devam etti, 'Ukrayna-Rus savaşı ABD’ye istediği ortamı sağladı. NATO 2030 vizyonu gereği yeni bir kolordu komutanlığının Polonya’ya konulması için girişim başladı. Dedeağaç Limanı’na indirilen sevkiyat bu anlama geliyor.' açıklamasında bulundu.

Yunanistan'a güvence

ABD’nin Yunanistan’da kurduğu üsler ve sevkiyatla “Sizi Türkiye’ye karşı koruruz” mesajı verdiğini de belirten Erenel, “İkili anlaşmalarda Yunanistan’ın söz konusu kuvveti Türkiye’ye karşı kullanmasını sağlayan maddeler yer almıyor” şeklinde konuştu. “Olası bir gerilimde kara harekatında Türkiye ABD ile karşı karşıya gelir mi?” sorusuna ise Erenel şu şekilde cevap verdi: 'Trakya üzerinden Yunanistan’a harekat anlamsız olur. Bölgedeki harekat alanı oldukça dar. Zaten ABD’nin Nestos Nehri bölgesini seçmesinin amaçlarından biri de Yunanistan’a Türkiye’ye karşı güvence vermek.' dedi.


ABD karakolu oldu

2021 yılında ABD ile karşılıklı savunma işbirliği anlaşmasını tazeleyen Yunanistan, bu bağlamda ABD’ye aralarında gayriaskeri statüdeki adaların da yer aldığı 22 yer gösterdi. ABD’nin mevcut anlaşmayı genişletmesiyle birlikte, Yunanistan’da 4 askeri üsse daha erişim kararı sağlandı. Dedeağaç’taki “Yanuli” karargahı ABD’ye verilirken, burada tam olarak 400 ABD askerinin kalabileceği ek tesisin inşası için çalışmalar hız kazandı. Ek olarak Girit Adası’ndaki ABD Suda Deniz Üssü sahası da genişletilerek, Litohoro’daki atış talim sahası ile Larisa yakınında Stefanovikio Askeri Havaalanı yakınlarında “Yeorgula” piyade taburu karargahı da ABD’nin kullanımına sunuldu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal