ABD istihbaratından flaş açıklama: Putin'in masasındaki 3 kritik senaryo duyuruldu!

ABD istihbaratı, bugün tüm dünyayı etkisi altına alacak bir karara imza attı. ABD istihbaratı'nın yayınlamış olduğu bilgiler doğrultusunda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halen Ukrayna topraklarının büyük kısmını ele geçirmek istediğini lakin Moskova güçlerinin çok zayıfladığını ve yavaş bir şekilde ilerleyebileceğini dile getiriyor. İstihbarat ayrıca savaşın nasıl sonuçlanabileceğine dair üç senaryo olduğunu açıkladı.

30.06.2022-12:28 - (Son Güncelleme: 30.06.2022-12:31) ABD istihbaratından flaş açıklama: Putin'in masasındaki 3 kritik senaryo duyuruldu!

Rusya, kısa sürede Kiev ve diğer şehirleri ele geçirme planlarına yaklaşamayınca Mart ayında odaklarına aldıkları Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesiydi. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'in açıklamaları ışığında, Rus lider Putin'in hala savaşın başındaki hedeflerine ulaşmak istediğini aktarıyor. 

ABD Ticaret Bakanlığı konferansında flaş konuşma yapan Haines, Putin'in bu bölgedeki kısa vadeli askeri hedefleri ve ordusunun kapasitesinin uyuşmadığını, onun istedikleriyle güçleri arasında bir tür uyumsuzluk olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

Rus kuvvetlerinin son zamanlarda Severodonetsk şehrinin kontrolünü ele geçirerek orada kazanımlar elde etmiş olsa da ilerleyişi bir hayli yavaştı. Nedeni ise Ukrayna kuvvetlerinin sergilemiş olduğu güçlü bir direnişiydi.


Savaş büyük ihtimalle uzayacak

Haines, Mayıs ayından beri ABD istihbaratının savaşla ilgili değerlendirmeleri üzerine yapmış olduğu bu ilk kamuoyu açıklamasında, Rusya'nın işgalinin uzun sürebileceğini ve "resmin oldukça iç karartıcı olduğunu" duyurdu. İstihbarat teşkilatının, savaşın nasıl sonuçlanabileceğine dair üç senaryoda bulunduğu ve büyük olasılıkla Rusya'nın bir atak yapmadan yavaşça kazanımlar elde ettiği, ağır ilerleyen bir savaş olarak devam edeceğini dile getirdi.

Gerçekleşmesi daha az beklenen bir diğer olasılık ise büyük bir Rus atılımı veya Ukrayna'nın küçük kazanımlar elde etmesiyle cephe hatlarını istikrara kavuşturması.

Bu bağlamda, Moskova'nın siber saldırılar, enerji kaynaklarını kontrol etme çabası ve hatta nükleer silahlar dahil "asimetrik savaş araçlarına" daha çok bağımlı hale geldiğini düşündürebilir.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal