ABD’den Rusya’ya nükleer rest: Misliyle karşılık verilecek

Rusya’ya, Ukrayna’ya yönelik nükleer tehditleri konusunda uyarıda bulunan ABD, nükleer silahlara başvurulması halinde misliyle karşılık verileceğini bildirdi. Ayrıntılar haberimizde...

26.09.2022-09:34 - (Son Güncelleme: 26.09.2022-14:52)

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan NBC televizyonunda yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya yönelik nükleer silah kullanma tehdidinde bulunan Rusya’ya uyarı geldi. Sullivan yaptığı açıklamada, "Eğer Rusya çizgiyi aşarsa, bunun Rusya için felakete varan sonuçları olur" dedi ve ayrıca ABD’nin nükleer silahlara başvurulması halinde misliyle karşılık verileceğini bildirdi.

ABD’den Rusya’ya nükleer rest

Rus lider Vladimir Putin’in seferberlik ilan ettiği konuşmasında üstü kapalı olarak  'nükleer tehditte' bulunmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Sullivan, "ABD'nin bunun tam olarak ne anlama geldiğini özel olarak Moskova'ya ilettiğini" belirtti.

ABD'nin Rusya ile sık sık ve doğrudan iletişim içinde olduğunu, bunun son günlerde Ukrayna'daki durum ve Putin'in eylem ve tehditlerine yönelik tartışmaları da kapsadığını sözlerine ekleyen Sullivan,  "Ukrayna halkını haritadan silme niyetinin hala sürdüğünü" belirten Sullivan "Bu nedenle o buna devam ettikçe biz de silahlar, cephanelik, istihbarat ve sunabildiğimiz her türlü desteğe devam etmek zorundayız" diye konuştu.

ABD nükleer silah

Ukrayna’daki 4 bölgede referandum yapıldı

Ukrayna'da işgal ettiği topraklarda referandum düzenleyerek Rusya'ya katılımını sağlamayı amaçlayan Moskova, bu topraklara yönelik saldırıları Rusya'ya saldırı olarak göreceğini açıklamış, böyle bir durumun da nükleer silah kullanımı da dahil Rusya'nın kendini savunma gerekçesi olacağını duyurmuştu.

Putin’den tehditkar sözler

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa seferberlik ilan eden Putin, "Rusya'ya karşı saldırgan söylemler kullananlara hatırlatmak isterim ki, bu ülkenin çeşitli silahları var, bazıları NATO ülkelerinin sahip olduğundan daha modern. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” ifadelerini kullanmıştı."

Kuleba’dan Putin’e tepki geldi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymitro Kuleba bu tehditleri "sorumsuzca ve kesinlikle kabul edilemez" ifadeleriyle tanımlamış ve "Ukrayna teslim olmayacak. Bütün nükleer güçlere seslerini yükseltmelerini ve Rusya'ya böyle bir söylemin dünyayı tehlikeye atacağını ve hoş görülmeyeceğini açıkça söylemeli" ekliden sosyal medya hesabından paylaşımda bulunmuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal