ABD’den Doğu Akdeniz ve Yunanistan Açıklaması: Hiçbir Ülkenin Dış Politikasına Karışmıyoruz

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü gazetecilerin Yunanistan ve Türkiye üzerine sordukları soruları cevapladı.

28.10.2021-16:15 - (Son Güncelleme: 28.10.2021-16:40)

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, ABD’nin Yunanistan ile imzaladığı anlaşmaların Doğu Akdeniz’de Türkiye ile problem çıkarmasına ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülkenin sınırları ve problemlerini karışmadıklarını, Amerika Birleşik Devletleri’nin müzakereleri desteklediğini belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ned Price, Doğu Akdeniz’de Türkiye-Yunanistan arasındaki sorunlara ABD nasıl etki edecek şeklinde  sorulan soruya şu şekilde cevap verdi; 

"Yunanistan ve Türkiye arasındaki istikşafi müzakerelerin devamı da dahil olmak üzere, Doğu Akdeniz'deki gerilimi düşürme çabalarını destekliyoruz. Prensip olarak, tüm devletleri deniz yetki sınırlarının birleştirilmesine ilişkin sorunlarını diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak barışçıl bir şekilde çözmeye teşvik ediyoruz. Bildiğiniz gibi ABD genellikle diğer devletlerin deniz sınırı anlaşmazlıklarını nasıl çözmeleri gerektiği konusunda bir pozisyon almıyor.

TÜRKİYE SINIR ÖTESİ OPERASYONLARINI DURDURMALI 

Tezkere kararına da değinen ABD'li yetkililer, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon ve saldırılarını durdurması gerektiğini düşündüklerini belirtiler. Heyet açıklamalarını şu şekilde noktaladı; "Tüm tarafları Suriye'de istikrarı artırmak ve çatışmaya siyasi bir çözüm için çalışmak için ateşkes bölgelerini korumaları ve bunlara saygı duymaları gerektiğini kaydeden Price, “NATO müttefikimiz Türkiye ile pek çok çıkarımız var. Terörle mücadele bunlardan biri; Suriye'deki çatışmayı sona erdirmek diğer biri ve bölgede kötü niyetli aktörleri caydırmak da bir diğeridir. Suriye'deki çatışmayı sürdürülebilir bir şekilde sona erdirmek için Türk müttefiklerimizle ortak çıkarlarımız var. Son birkaç gün içinde, NATO müttefikimize karşı sınır ötesi saldırıları bir kez daha kınama ve Suriye’de hayatını kaybeden Türk polis memurları için başsağlığı dileklerimizi ifade etme imkanı bulmuştuk. Bizim açımızdan bu, ateşkes haklarını muhafaza etme ve sınır ötesi saldırılara son verme zorunluluğunun altını çizmek için bir diğer önemli vesile oldu”

DOĞU AKDENİZ NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Doğu Akdeniz sadece Türkiye için değil bölge ülkeleri ve küresel diğer güçler için de tarihsel süreçte önemini gitgide arttıran, jeopolitik ve jeostratejik konumu ile de ülkemizin geleceği açısından son derece önemli bir yere sahip deniz havzasıdır.

Bunun yanında yavru vatan Kıbrıs’a ev sahipliği yapması nedeniyle barındırdığı hidrokarbon yatakları bakımından Türkiye’nin gelecek planlarını doğrudan ilgilendirmektedir.

Aynı zamanda pek çok tarihçi tarafından ‘’Verimli Hilal’’ bölgesi olarak adlandırılan yerde olan Doğu Akdeniz havzası tarihte de önemli savaşlara sahne olmuştur. Bunun nedeni ise uygarlıkların Doğu Akdeniz’e ve Kıbrıs’a hükmederek bölgede güçlü ve üstün olma arzusudur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal