ABD'deki Senatörlerin Joe Biden'dan İlk İsteği Dağlık Karabağ Oldu

Amerika'da bir grup senatör, Joe Biden'dan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki savaşta Türkiye'nin taraf tutması ve Azerbaycan'a silah desteğinde vermesi sebebiyle hadiseye müdahale istedi.

15.11.2020-12:03 - (Son Güncelleme: 15.11.2020-12:02) ABD'deki Senatörlerin Joe Biden'dan İlk İsteği Dağlık Karabağ Oldu

ABD'de uzun zamandır devam eden tartışmalı seçimlerin ardından vazifeyi devralacak yeni ABD Başkanı Biden'a ABD'de senatosunun ilk teklifi yapıldı.

Amerika Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff'in sitesindeki mektupta, bir grup Demokrat senatörün Biden'dan vazifeye resmen başladıktan sonra Dağlık Karabağ'daki vaziyet sebebiyle Azerbaycan ile Türkiye'ye yönelik siyasette değişiklik yapmasını istediği kaydedildi.

Mektupta, şu ifadeler yer aldı:

'Barışı memnuniyetle karşılıyor olsak da bu anlaşmanın yarattığı hem kısa hem de uzun vadeli sorunlardan derin endişe duyuyoruz, zira Dağlık Karabağ'ın nihai statüsü meselesinin çözümüne yönelik herhangi bir şey içermiyor. Ayrıca inanıyoruz ki ABD ve uluslararası toplum kararlı bir şekilde hareket etseydi, bu trajik sondan kaçınılabilirdi.'

Senatörler, 'Çok uzun zamandır Türkiye ve Azerbaycan'ın savaş söylemlerine katlandık ve bunun sonucu şu anda açıkça görülüyor. Başkanlık görevini üstlendiğinizde, bölgeye yönelik demokrasiyi, insan haklarını ve kendi kaderini tayin etme hakkını destekleyen yeni bir politika uygulama imkanına sahip olacaksınız' ifadelerine yer verdi.

Mektubun yazarları, Biden ile yeni yönetiminden Azerbaycan'a askeri desteği kesmelerini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu çatısı altında Dağlık Karabağ'ın statüsü ile alakalı görüşmelere katılmalarını, aynı zamanda mayınların temizlenmesini ve Ermeni göçmenlerin geri dönmelerine destek vererek insani destek temin etmelerini istedi.

Mektupta aynı zamanda 'NATO mensubu olarak pek çok kez ABD'nin çıkarlarına uygunsuz hareket eden Türkiye'ye yönelik politikanın tekrar gözden geçirilmesi' ve Ermenistan ile münasebetlerin kuvvetlendirilmesi gerektiği belirtildi.

27 Eylül tarihinde tırmanan Azerbaycan-Ermenistan anlaşmazlığında Ermenistan ordusu pek çok kez sivilleri hedef almış ve 93 kişi yaşamını yitirmişti.

Senatörlerin Türkiye'yi ve Azerbaycan'ı hedef gösteren bu mektubunda Ermenistan'ın taarruzlarından hiç söz etmemesi ilgi çekti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal