ABD’de seçim maratonu başladı: Eski başkan Donald Trump, Iowa’da rahat kazandı

ABD’de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak olan başkanlık seçiminin maratonu bugün başladı. Iowa’da Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerinin galibi eski ABD Başkanı Donald Trump oldu. İşte detaylar…

16.01.2024-09:46 - (Son Güncelleme: 16.01.2024-17:35)

Başkanlık yarışının resmen başladığı ABD’de geleneksel olarak startın verildiği Iowa eyaletinde Cumhuriyetçi adaylar ön seçim için karşı karşıya geldi.

Sandıkların yüzde 82’sinin açıldığı ifade edilirken AP’nin resmi olmayan sonuçlarına göre eski ABD Başkanı Donald Trump, ön seçimlerde ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve Florida Valisi Ron DeSantis'i rahat bir şekilde geçerek birinciliği kazandı.

Trump rahat şekilde kazandı

AA’nın yer verdiği habere göre; Ön seçim sonuçlarına göre Trump, bu eyaletteki oyların yüzde 51'inden fazlasını alarak zafer elde etti. DeSantis yüzde 21, Haley ise yüzde 19 oranında oy alarak sıralamayı takip etti. Diğer bir Cumhuriyetçi aday adayı Vivek Ramaswamy ise yüzde 7 oranında destek elde ettiği görülüyor.

ABD Başkanlık Seçimleri Trump

ABD'de bir sonraki ön seçimler 23 Ocak'ta New Hampshire eyaletinde gerçekleşecek ve ön seçim süreci 8 Haziran'a kadar devam edecek. Temmuz ve Ağustos aylarındaki parti kongrelerinde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti başkanlık seçimlerinde yarışacak adaylarını belirleyecek.

Başkanlık seçimlerini kazanan aday, 20 Ocak 2025'te görevine başlayacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal