ABD teknoloji devi Meta'nın açıklanan mali raporu şok etkisi yarattı! 10 yıl aradan sonra ilk defa

ABD merkezli teknoloji devi Meta, 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin mali raporunu yayınladı. Rapora göre şirket, 10 yıldan sonra ilk kez gelir kaybı yaşadı.

28.07.2022-12:51 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-12:51) ABD teknoloji devi Meta'nın açıklanan mali raporu şok etkisi yarattı! 10 yıl aradan sonra ilk defa

ABD merkezli teknoloji devi Meta, 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin mali raporunu yayınladı. Rapora göre şirket, 10 yıldan sonra ilk kez gelir kaybı yaşadı. Sonuçlar; yılın ikinci çeyreğinde, Meta kasasına 28,8 milyar dolar para girdiğine işaret etti. Fakat gelirin, geçen yılın aynı dönemindeki gelir oranından yüzde 1 daha düşük olduğu belirtildi. Böylece şirketin 10 yıldır gelirlerde gördüğü artış eğilimi de kırılmış oldu. Yaşanan gelir düşüşü, net kârı da olumsuz bir şekilde etkiledi. Teknoloji devinin ikinci çeyrekte elde ettiği 6,7 milyar dolarlık net kazancın, 2021'in aynı döneminden yüzde 36 daha düşük olduğu ifade edildi.

Yüzde 4'lük bir artış

Aktarılan detaylara göre; Meta, gelirlerdeki düşüşe rağmen kullanıcı sayısını artırmaya devam etti. Şirket çatısı altındaki Facebook'un kullanıcı sayısı, yüzde 3'lük bir artışla 1,97 milyara ulaştı. Facebook Messenger, Instagram ve WhatsApp gibi diğer uygulamalardaki aktif kullanıcı sayısı ise yüzde 4'lük bir artışla 2,88 milyara yükseldi.

Gelir kaybının sebebi

Öte yandan; analistler, Meta'nın yaşadığı gelir kaybının en büyük sebebinin Apple olduğuna işaret etti. Apple'ın iOS ekosisteminde kullanıma sunduğu yeni gizlilik ve güvenlik özellikleri, uygulamaların kullanıcı izni olmadan veri toplamasını ve bu verileri hedefli reklam göstermek için kullanmasını olanaksız hale getiriyordu. Bu durum, reklam-verenlerin hedef kitlelerine ulaşmalarına da engel oluyordu. Dünya genelindeki ekonomik duraklama ve hiper-enflasyonun, reklam-veren sayısında azalmaya neden olduğu da biliniyordu. Bu faktörlerin tümünün, Meta'nın reklam gelirlerinde ve dolayısıyla total gelirinde düşüşe yol açtığı tahmin edildi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal