ABD ile İsrail arasında dev katliam anlaşması: Olağanüstü büyüklükte

İsrail medyasında çıkan haberlere göre ABD ile İsrail arasında çok sayıda F-35 ve F-15 AI uçağı ile Apache savaş helikopteri tedarikini içeren bir silah anlaşması imzalandı. İsmini gizli tutan bazı yetkililer ise anlaşmanın olağanüstü büyüklükte olduğunu dile getirdi.

26.01.2024-11:31 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-17:33)

Tel Aviv ile Washington arasında yapılan anlaşmanın detayları İsrail basın organı Kanal 12 tarafından ortaya atıldı. Savunma Bakanlığından ismi bilinmeyen bir yetkilinin anlaşmanın detayları hakkında şu bilgilere yer verdiği belirtildi:

"Gazze Şeridi'nde devam eden savaş sırasında ABD ile İsrail arasında dramatik silah anlaşması imzalandı. Önümüzdeki birkaç gün içinde İsrail ordusuna konuşlandırılacağı üç yeni filo ve binlerce mühimmat sağlanacak."

Olağanüstü büyüklükte bir anlaşma

Belirtilmeyen yetkililere göre yapılan açıklamada, İsrail ordusuna yönelik büyük çaplı bir anlaşmanın imzalandığı ifade edildi. Söz konusu anlaşma, İsrail'e F-35 ve F15 AI uçakları ile Apache savaş helikopterlerinin sağlanmasını içermektedir.

Yetkililer, Gazze'deki çatışmaların ve kuzeydeki Lübnan Hizbullah'ıyla yaşanan gerilimlerin devam ettiği bir dönemde gerçekleşen bu anlaşmanın "olağanüstü büyüklükte" olduğunu belirtti.

ABD İsrail

İsrail’in Gazze işgali hakkında son gelişmeler

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail'e karşı gerçekleştirdiği kapsamlı saldırıda, Filistinlilere ve özellikle Mescid-i Aksa'ya yönelik sürekli ihlallere karşı bir yanıt olarak eylemde bulundu.

İsrail ise söz konusu saldırıda 1200 İsrailli'nin hayatını kaybettiğini, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. Ancak, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden İsrail saldırılarında en az 11 bin çocuk, 7 bin 500 kadın olmak üzere 25 bin 900 Filistinli hayatını kaybetti, 64 bin 110 kişi de yaralandı. Enkaz altında hala binlerce ölü olduğu belirtilirken, sivil altyapıya yönelik saldırılarda hastane ve eğitim kurumları da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim'den itibaren Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 219'u karadan işgal sürecinde olmak üzere toplamda 556 askerinin öldüğünü bildirdi.

Çatışmalara ara verilerek gerçekleştirilen "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı, ancak binlerce Filistinli hâlâ İsrail tarafından alıkonuluyor ve hapsediliyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te ise 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 373 Filistinli hayatını kaybetti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal