Dikkat sağlığınızdan olmayın! Kocakarı ilacı olarak bilinen eşek hıyarının zararları nelerdir?

Bu bitkinin meyvesi sağlığa zararlı olduğunu ifade eden uzman isimler, tüketildiğinde zehir saçtığının altını çizdiler. Peki halk arasında Ebu Cehil karpuzu, Eşek Hıyarı otu ve Acı kavun olarak bilinen bitkinin meyvesinin hangi ölçüde kullanılması gerekiyor? Uzmanlar açıklıyor. Detaylar haberimizde…

26.01.2024-11:16 - (Son Güncelleme: 26.01.2024-18:12)

Bitki çeşitliliği açısından zengin olan Türkiye'nin birçok yerinde kendiliğinden yetişen bu bitkiyi uzmanlar evlere alınmaması gerektiğinin uyarısında bulunuyor. O halde Eşek hıyarı ne işe yarar? Zararları neler?

Eşek hıyarının zararları!

Eşek hıyarının zararları

Arazilerde ve yol kenarında çokça görülen eşek hıyarı bitkisi, 36 kilometre hızla salgı fışkırtıyor. Sinüzit tedavisi için de kullanılan eşek hıyarı bitkisinin 2 gramı dahi öldürücü etkisi olduğunu belirten uzmanlar, halk arasında genelde, sinüzit ve basur gibi rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılarak kullanılan eşek hıyarı, sanıldığının aksine kullanıldığında bünyede kalıcı hasar bırakabileceği yönünde uyarıda bulunuluyor. Meyvesi olgunlaştığında içindeki basınç 6 bara ulaşarak tohumlarını saatte 36 kilometre hızla fırlatan eşek hıyarı, zehirlenmelere sebep olduğu hatta gözlerde ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği açıklandı. 

Halk arasında eşek hıyarı ne için kullanılıyor?

Eşek hıyarının zararları

Halk arasında acı hıyar veya it hıyarı olarak da bilinen bu bitki antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanılmış. Bu zehirli bitkinin taze sıkılmış suyu, sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı, bu zararlar arasında mukoza tabakasında hasar, boğazda yanma, nefes almada güçlük gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Uzman bir hekime danışılmadan kullanılması son derece tehlikelidir.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal