Konya’da keşfedilen yer altı şehri görenleri büyüledi!

Kadim şehir Konya’da Roma dönemine ait bir yer altı şehri keşfedildi. Sarayönü ilçesinde bulunan bu şehir, "Sarayini" yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde, birbirine tünellerle bağlı olan yeni bir şehir olduğu bilgisi Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sarayönü Belediyesi tarafından bildirildi.

24.01.2024-16:12 - (Son Güncelleme: 24.01.2024-16:32) Konya’da keşfedilen yer altı şehri görenleri büyüledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sarayönü Belediyesi ortaklaşa yaptığı çalışmaları sonucu bulunan yer altı şehrinde, yaklaşık 20 bin kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek sarnıç, muhtelif büyüklükte işlikler, büyük şaraphane gibi dikkat çeken mekanlar bulunuyor.

8’inci yüzyıla ulaşıldı!

Konya da yer altı keşfi

Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu ve Kazı Başkanı Hasan Uğuz, açıkladığı bilgiye göre, yer altı şehrinin geçmişini, elde ettikleri buluntular üzerinde yapılan araştırmalar sonucu daha 8'inci yüzyıla ulaşabildiklerini söyledi. Uğuz, yer altı şehrinde evsel mekanlar, bağlantılı galeriler, odayı andıran yaşam alanları, su kuyuları, sarnıç, şaraphane, ocaklar, atölyeler, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, depolar, havalandırmalar ve niteliği henüz araştırılan mekanlar bulunduğunu ifade ediliyor.

‘‘Çalışmalarımız devam edecek’’

Konya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle bölgede jeoradar çalışmasını (yer altında kullanılan radarlar) önemli bir mesafe katettiklerini aktaran belirten Uğuz, "Mevcut yer altı şehrinin 1 kilometre kuzeyinde yeni bir yeraltı şehri daha tespit ettik. Bu iki yer altı şehrini birbirine bağlayan tünel sistemleri olduğunu belirledik. Bu, yer altı şehrinin çok daha geniş bir alana yayılacağının habercisi niteliğinde. Yeni yılda da jeoradar çalışmalarımızı sürdüreceğiz’’ dedi. 

Sarnıcın genişliği 63 metrekare!

Konya da yer altı keşfi

Büyük sarnıcın keşfi tünelleri temizlerken bulduklarını, sarnıcın besleme kuyusundan ve birbirine bağlı üç galeriden oluştuğuna ifade eden Uğuz, şunları söyledi: "Sarnıcın genişliği 63 metrekare. Yaz aylarında burada 1 metre 20 santimetre yüksekliğinde su birikiyor. Yani burada 63 metreküp su rezerv olarak bulunuyor. Yer altı şehrinde kaç kişinin, dışarıya çıkmadan ne kadar süre yaşayabileceğini, 63 metreküp su rezervinin kaç insana yetebileceğinden hesaplıyoruz. Sarnıcı besleyen kuyularla birlikte neredeyse 20 bin kişilik bir su kaynağı var. Yani sarnıçta bir orduya yetecek kadar su mevcut. Suyun analizini yaptırdığımızda kaynağın kendi dönemine göre kaliteli bir su olduğunu tespit ettik. Suyun topraktan süzülerek gelmesi ve depolama yöntemi bu kaliteyi sağlıyor."

Antik döneme ait önemli bilgilere ulaşılıyor!

Konya da yer altı keşfi

Sarnıç hakkında özel bilgiler veren Uğuz, bu sarnıca ulaşan tünellerde güvenlik amaçlı yuvarlak taşlarla kilitleme mekanizmaları olduğunun altını çizen Uğuz kaynağın, düşmanlarca zehirlenme riskine, kuşatma zamanlarında ya da kriz dönemlerinde yağmayı engellemeye karşı korunduğunu dile getirdi. Dışarıyla bağlantısı olan, taş bloklarla ve ahşap döşemeyle kapatılmış mekanda ise bölgenin antik dönemdeki tarımsal faaliyetleri hakkında önemli bilgilere ulaşabildiğini söyleyen Uğuz, sözlerine şöyle devam etti: "Kazı ve temizlik çalışmalarımızı yoğunlaştırınca bulduğumuz işliğin bir şaraphane olduğunu tespit ettik. Mermer taşlardan bir üzüm ezme yeri var. Üzüm şırasının aktığı oluklu bir yer ve depolandığı küpler var. Şaraphaneden çıkan numunelerin içinde üzüm çekirdekleri ve tortular bulduk. Yeni dönemde analizlerini yaptıracağız. Bulduğumuz üzüm çekirdeklerinden antik bir tohum elde etmeyi umuyoruz. Bin yıl önce bu topraklarda yetişmiş bir üzüm türüne rastlarsak bu bizim çalışmalarımızı taçlandıracak. Hem sarnıcın hem tahkimatlı alanların hem de şaraphanenin keşfi buranın bizim de tahminlerimizin ötesinde geniş bir kullanım alanı olduğunu ortaya koyuyor."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal