Bilim dünyasını heyecanlandıran bilgi: Kutuplarda 4 yeni koloni keşfi!

Her geçen gün yeni keşif, bilim dünyasını heyecanlandırıyor. İngiliz Antarktika Araştırmaları Enstitüsü (BAS)’ın uydu aracılığıyla başlattığı çalışma sonucu Güney Kutbu'nda 4 yeni imparator penguen kolonisinin gözlem sonucu keşfi yapıldı. İşte detaylar…

24.01.2024-09:43 - (Son Güncelleme: 24.01.2024-18:00)

İngiliz Antarktika Araştırmaları Enstitüsü (BAS) tarafından yapılan bu dikkat çekici keşif, değişen buzul şartları nedeniyle kolonilerin yer değiştirebildiğini, bundan dolayı yeni üreme alanlarının uyduların sayesinde yerleri tespit edilerek takip edilebildiğinin bilgisi verildi.

Yıllar önce yok olmuştu yeniden keşfedildi!

Yeni Keşfedilen penguen kolonisi

Daha önceki bilinen kolonilerin 30 km’den fazla yer değiştirdiği yönünde ellerinde bilgiler olduğunu ifade edilen açıklamada, uydularla yapılan gözlem sırasında daha önce keşfedilmemiş 4 yeni imparator penguen kolonisine rastlandığı söylendi. Yeni kolonilerden birinin daha önce yok olan Halley Körfezi kolonisinin olduğu ancak bu koloni yeniden toparlanmasıyla ortaya çıktığı ve MacDonald Buz Dağlarında yaşadığı bilgisi verildi. Koloninin yeni yerinin eski yerinden 30 kilometre doğuda olduğu ve yavrularını Brunt bölgesinde dünyaya getirdikten sonra buraya geçtiğinin altı çizildi.

Penguen sayısı 1000'in altında!

Yeni keşfedilen penguen kolonisi

Böylece yeni kolonilerin keşfiyle Güney Kutbu'ndaki imparator penguen koloni sayısı tam olarak 66'ya yükseldiği ifade edilirken, tüm yeni keşiflere rağmen, imparator penguen nüfusunun tehlike altında olduğu belirtilen açıklamada, gözlemci yeni kolonilerin 3'ünde nüfusun 1000 penguenin altında olduğuna işaret edildi. Edinilen son bilgilere göre, son 45 yılın en düşük 4 buzul seviyesi 2016 ila 2023 yılları arasında kaydedilirken, daha sağlam buzul zeminleri tercih eden imparator penguenler yaşam ve üreme alanlarını değiştirdi. Ancak tüm kıtaya yayılan buzul kaybı nedeniyle göç mesafeleri de uzadı.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal