ABD Fransa Arasındaki Denizaltı Krizi Derinleşiyor

ABD ile Fransa arasında denizaltı krizi tırmanıyor. Kriz, Avustralya'nın kendisiyle denizaltı projesini iptal ederek ABD ile anlaşmasının sonrasında büyüdü.

20.09.2021-12:30 - (Son Güncelleme: 20.09.2021-15:08) ABD Fransa Arasındaki Denizaltı Krizi Derinleşiyor

Amerika Birleşik Devletleri ile Fransa arasındaki denizaltı krizi, Fransa'nın Washington Büyükelçisi'ni çekmesiyle büyümeye devam ediyor. Fransa, Amerikan yönetimi tarafından sırtından bıçaklandığını düşünüyor ve bir açıklama bekliyor. Amerikan yönetimi, Fransa’nın öfkesini yatıştırmaya çabalıyor. 

ABD BAŞKANI FRANSA CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞECEK

Hükümet Sözücüsü Gabriel Attal bir canlı yayına katılarak önümüzdeki birkaç gün içinde ABD Başkanı Joe Biden'ın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u arayacağını ifade etti.

Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Biden ile Macron arasında bir görüşme olacağını bildirirken Macron'un, Biden'dan açıklama isteyeceğini ifade etti.

Konuya ilişkin ABD Başkanı Joe Biden'a gazeteciler ''Macron'la görüşecek misiniz?'' sorusunu yöneltti. Joe Biden ise soruyu yanıtsız bıraktı.

DENİZALTI KRİZİ ABD, İNGİLTERE VE AVUSTURYA ANTLAŞMASIYLA BAŞLADI

ABD ve Fransa arasında daha önce benzeri görülmemiş bir kriz yaşıyor. Yaşanan bu krizgeçtiğimiz çarşmaba günü ABD, İngiltere ve Avustralya'nın yeni bir üçlü güvenlik anlaşması imzaladıklarını ilan etmeleriyle birlikte gün yüzüne çıktı.

FRANSA DENİZALTI SİPARİŞİNİ İPTAL ETTİ

Avustralya, yeni anlaşmayla Amerika Birleşik Devletleri'nden nükleer denizaltı alacağı için 2016'da Fransa'ya verdiği denizaltı siparişini iptal etti.

Fransa, ABD ve Avustralya'ya, büyükelçilerini geri çağırarak yanıt verdi. Tarihte ilk kez yaşanan bu durumda Fransa, Washington Büyükelçisi'ni geri çekti. Analistler ise krizin ticari olmasının yanında bir güven krizi olduğu görüşüne dayanıyor.

KRİZ İTTİFAKA KALICI ZARAR VEREBİLİR

Washington, Çin'e karşı tek cephe olmak isterken ittifak içinde krize yol açtı. Krizin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Fransa ve Avrupa ile ittifakına kalıcı zarar verme potansiyeli olduğu ifade ediliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal