ABD Basını Panikledi: Türkiye Afrika İlişkileri Derinleşiyor

ABD’li dergi Foreign Policy, yayımlamış olduğu analiz yazısında Türkiye’nin Afrika kıtasında derinleştirdiği ilişkilerin ABD için bir sorun olarak görüldüğünü ifade etti. İşte yazının detayları.

22.12.2021-17:47 - (Son Güncelleme: 22.12.2021-17:47)

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşmiş olan Türkiye-Afrika Ortak Zirvesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Afrika liderlerinin gerçekleştirdiği kritik görüşmeler, ABD’li yayın organları tarafından oldukça yakından takip edildi. ABD’li dergi Foreign Policy, yayımlamış olduğu analiz yazısında Türkiye’nin Afrika kıtasında derinleştirdiği ilişkilerin ABD için bir sorun olarak görüldüğünü vurguladı. Türkiye'nin son yıllarda yabancı devletler ile giderek güçlenmiş olan ilişkileri, dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Özellikle komşu ülkelerle kurduğu iş birlikleriyle beraber Doğu Akdeniz ve Kafkaslar'da ciddi bir etkin güç haline gelmiş olan Türkiye'ye ilişkin yeni bir analiz bu kez ABD basınından duyuldu. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşmiş olan Türkiye-Afrika Ortak Zirvesi'nin ardından bir analiz yazısı yayınlayan ABD'li dergi Foreign Policy, Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin gelişen ilişkilerini analiz etti.

TÜRKİYE'NİN NÜFUZU GİDEREK ARTIYOR

'Türkiye, Afrika ile olan ilişkileri derinleştiriyor' başlıklı analizde FP, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini gündemine aldı. Zirve sonrası yapmış olduğu açıklamada 'Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız' şeklinde ifadeler kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yeni bir iş birliğinin sinyalini verdiği aktaran analiz, Türkiye'nin nüfuzunun arttığına vurgu yaptı. Zirvenin, Türkiye'nin bölgesel güç sınırlarını genişletmiş olduğu yorumuna yer veren FP, 'Türkiye'nin Afrika'da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir' şeklinde ifadeler kullandı.

AFRİKA DOSTU ERDOĞAN

Gelişen ilişkilerin ABD için bir tehdit unsuru olarak görülmüş olduğu analizde, Türkiye'nin kıtadaki askeri varlığına ilişkin de hatırlatma yapılmış oldu. Libya iç savaşıyla birlikte bölgedeki etkisi artıran Türkiye'nin, Somali'de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir üste etkin olduğunu vurgulayan FP, Başkan Erdoğan'ın politikasına ilişkin de çıkarımlar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgede Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediğin belirten FP, Türk ve Nijeryalı savunma yetkililerinin ocak ayında başkent Abuja'da bir araya geleceğini belirtti. Analizde ayrıca, Nijerya Devlet Başkanlığı'ndan yapılan 'Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır' şeklinde açıklamalara yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Afrika dostu' bir politika benimsediğini söyleyen FP, Türkiye'nin kıtadaki yatırımlarının 2003 yılından bu yana 5 kat yükselerek, 25.3 milyar dolara ulaştığı detayını da verdi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal