AB, Rusya’nın varlıklarına el koyacak: Dondurulan gelirler Ukrayna’ya verilecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna’ya verilmesi konusunda AB üyesi ülkelerle anlaşma sağladıklarını belirtti. Leyen, uygulamanın yaz aylarında devreye alınmasını beklediklerini söyledi.

22.03.2024-09:32 - (Son Güncelleme: 22.03.2024-16:36)

Rusya-Ukrayna savaşı gündemiyle toplanan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun ilk oturumları tamamlandı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada Ukrayna ile ilgili alınan kararları kamuoyu ile paylaştı. 

 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, Rusya'nın AB'deki dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya aktarılması önerisini desteklediğini belirten AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu adımın Ukrayna'ya askeri teçhizat finansmanı sağlayacağını ifade etti. Von der Leyen, 2024 yılı için 3 milyar avro civarında kaynak toplanmasının beklendiğini söyledi.

Yaz aylarında devreye alacağız

TRT Haber’de yer alan habere göre; AB liderlerine önerinin ne zaman uygulanabileceği sorusuna ise "Eğer teklifi hemen sonuçlandırırsak, ilk 1 milyar avroyu 1 Temmuz'da aktarabileceğimizi söyledim. Yani bu, bizim elimizde. Hızlı olursak, yaz aylarında somut bir eylem gerçekleşecek." şeklinde yanıt verdi.

Von der Leyen ayrıca, Rusya'nın ve Belarus'un tahıl ve yağlı tohumlarına yönelik gümrük vergilerinin artırılması teklifini duyurduğunu, detayların yarın açıklanacağını belirtti. Bu adımın, Rus tahılının AB pazarını istikrarsızlaştırmasını engelleyeceğini vurgulayan von der Leyen, aynı zamanda Ukrayna'ya yönelik çalınan tahılın yasa dışı ihracatını önleyeceğini dile getirdi.

AB, Rusya’nın varlıklarına el koyacak: Dondurulan gelirler Ukrayna’ya verilecek

Zelenskiy’nin mesajları

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna oturumuna video konferans yöntemiyle bağlanarak liderlere hitap etti. Zelenskiy, daha fazla askeri destek sağlanması gerektiğini vurgulayarak, mevcut durumun Avrupa için "aşağılayıcı" olduğunu belirtti.

AB'ye savunma üretimini hızlandırma çağrısı yaparak, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'nın yeniden inşası için kullanılması ve Ukrayna'nın AB'ye katılımı için müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğini dile getirdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal