8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 8. Yargı Paketi kararları neler?

Meclis’te haftalardır süren 8. Yargı Paketi görüşmeleri, konu hakkındaki kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla sona erdi. Peki 8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 8. Yargı Paketi kararları neler? İşte detaylar…

12.03.2024-10:40 - (Son Güncelleme: 12.03.2024-10:40)

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Medyada ve halk arasında 8. Yargı Paketi olarak belirtilen kanunda hangi maddelerin yer aldığı sorusu arama motorlarında sorgulanan konular arasında yer alıyor. Peki 8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 8. Yargı Paketi kararları neler?

8. Yargı Paketi kararları neler?

Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri göz önüne alınarak Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak düzenleniyor. Bu kapsamda, örgüte üye olmayan ancak örgüt adına suç işleyen birey, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Cezanın miktarı, işlenen suçun niteliğine göre yarıya kadar indirilebilecek; ancak bu düzenleme sadece silahlı örgütlerle ilgili olarak uygulanacak.

Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme eyleminden ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

8. Yargı Paketi Resmi Gazete’de yayımlandı mı? 8. Yargı Paketi kararları neler?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi durumunda, temyiz yoluna başvurulabilecek. İstinaf ve temyiz aşamalarında karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden detaylı bir incelemeye tabi tutulacak.

Resmi Gazete’de bugünün kararları

Ceza hukuku alanındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların uzun süre sonuçlanmaması durumunda, Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularda başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden bulunmadığı gerekçesiyle düşme kararı verilenlerin belirlenen süre içinde müracaat etmesiyle dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanınıyor.

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Suçla daha etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın artırılması amacıyla bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltiliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal