Adalet Bakanı Tunç açıkladı: Herkesin beklediği 8’inci Yargı Paketi yürürlüğe girdi!

Beklenen ‘Yargı Paketi’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yürürlüğe giren 8. yargı paketi hakkında açıklamalarda bulundu. Peki yeni yargı paketinde neler yer alıyor?

12.03.2024-10:21 - (Son Güncelleme: 12.03.2024-16:53)

Kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Tunç’da paket içeriği hakkında açıklamalarda bulundu.

8’inci Yargı paketinin içeriği ve detayları!

- Buna göre emekli bayram ikramiyesi tutarı 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi.

- Bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024'te yürürlüğe girecek.

- Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

- Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalandırılacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yürürlüğe giren 8. yargı paketi hakkında açıklamalarda bulundu.

- Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Paketin diğer detayları!

- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verilmesi halinde temyiz yoluna gidilebilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

- Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı durumlarda, Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verilenlerin belirlenen süre içinde müracaat etmesiyle dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanınacak.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan paket hakkındaki paylaşımı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 8. yargı paketi hakkında "hayırlı olsun" açıklamasında bulundu ve sosyal medya X üzerinde yaptığı açıklama ise şu şekilde: “8. yargı paketi olarak bilinen, yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılarak hızlandırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi, suçla etkin mücadelenin sağlanması, kişisel verilerin etkili bir şekilde korunmasını amaçlayan ve bazı önemli düzenlemeleri içeren Ceza Muhakemesi Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun; Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandı ve 12.03.2024 tarih ve 32487 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun.” 


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal