Bakan Göktaş’tan İsrail tepkisi: BM toplantısını terk etti

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonunun 68'inci Oturumu'nda İsrailli Bakanın söz almasıyla beraber Gazze’ye yönelik yapılan saldırılara tepki gösterdi.

12.03.2024-10:19 - (Son Güncelleme: 12.03.2024-17:35)

Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonunun 68'inci Oturumu'na katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, toplantıda söz alan İsrail Sosyal Eşitlik ve Kadının Gelişimi Bakanı May Golan'ın konuşmasını dinlemeden salonu terk etti.

BM toplantısını terk etti

Golan'ın konuşmasının ardından Genel Kurul Toplantı Salonu'na dönen Bakan Göktaş, küresel zorluklarla başa çıkarken, yoksulluk ve kurumsal kırılganlık gibi temel sorunlarla yüzleşmenin önemine vurgu yaptı.

Göktaş, "Eşitlik konusunu ele alırken, İsrail'in Filistinlilere yönelik eylemlerinin devam eden ve büyük insani acılara neden olan krizi göz ardı edemeyiz." dedi. Türkiye'nin Gazze'deki saldırıları şiddetle kınadığını ve derhal ateşkes ile insani yardımların ulaştırılması çağrılarını yinelediğini belirten Göktaş, Filistin halkının yanında olduklarını vurguladı. Ayrıca, silahlı çatışmaların kadınlar üzerindeki etkilerini ele alan BM Güvenlik Konseyi'nin 1325 sayılı kararının önemini hatırlatarak, bu kararın uygulanmasının hayati bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Filistin'deki devam eden trajediyi küresel gündemin en üst sıralarında tutma ve bu acıya son verme çabalarını artırma çağrısında bulundu.

Bakan Göktaş’tan İsrail tepkisi: BM toplantısını terk etti

Kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz

Göktaş, kadınların aktif katılımlarıyla geleceği şekillendirmenin önemine vurgu yaparak, "Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz her düzenleme ile kadın haklarını daha da güçlendirmek için adımlar atıyoruz ve sosyal politikalar aracılığıyla aile değerlerine önem veriyoruz." dedi.

Eşitsizlik ve yoksullukla mücadelede insan odaklı bir yaklaşım benimsediklerini belirten Göktaş, 12. Kalkınma Planı'ndaki "Nitelikli İnsanlar, Güçlü Aileler ve Sağlıklı Bir Toplum" vurgusuna dikkat çekti.

Bakan Göktaş açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda, son yirmi yılda genel istihdam oranı yüzde 12 artarken, Türkiye'de kadın istihdamının yüzde 25 arttığının altını çizmek isterim. Ayrıca eğitim ve KOBİ destek programları aracılığıyla kadın girişimciliğini destekliyoruz. Kadınların iş gücüne aktif katılımını kolaylaştıran 0-3 yaş arası çocuklar için Mahalle Odaklı Okul Öncesi Modelimiz gibi gündüz bakım hizmetlerini geliştirerek ebeveynlere destek sağlıyoruz. 'Genç Kadınlar Geleceğini İnşa Ediyor Projesi' ile eğitim alamayan ve istihdam edilemeyen genç kızlara yönelik eğitim ve danışmanlık çalışmaları yürütüyoruz. Amacımız, Türkiye genelinde genç kadınların istihdam, staj, eğitim ve girişimcilik desteklerine erişmelerinde yardımcı olmaktır. 'Türkiye'de Eşitliğe Duyarlı Planlama ve Bütçeleme Projesi' ile planlama ve bütçelemenin tüm aşamalarının kadın-erkek eşitliği ilkesi temelinde yapılandırılmasını hedefliyoruz. Kapsamlı yasal çerçevelerimiz kadına yönelik şiddetle mücadele etmektedir ve devam eden çabalarımız arasında 'Kadına Yönelik Şiddete Sıfır Tolerans' hedefine ulaşma yolundaki Dördüncü Ulusal Eylem Planı ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi de yer almaktadır."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal