6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşunun Anlamı Nedir?

Her yıl 6 Ekim'de İstanbul'un Kurtuluşunu kutluyoruz. İstanbul'un düşman kuvvetlerinden kurtuluşunu konu alan kutlamalar yapılıyor. Peki İstanbul Büyükşehir Belediyesi nasıl hizmetler sunacak? Ulaşım ücretsiz mi? Hepsi haberimizde.

05.10.2021-16:35 - (Son Güncelleme: 06.10.2021-18:00) 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşunun Anlamı Nedir?

İtilaf Devletleriyle Osmanlı hükümetinin imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması sonucu İstanbul İtilaf kuvvetlerine bırakıldı. 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa’dan şehre giren düşman kuvvetleri, 16 Mart 1920 tarihinde şehri resmen işgal etti. İstanbul'un Kurtuluşu içinse üç yıl beklemek gerekti. Peki, İstanbul bu durumdan nasıl kurtarıldı, İstanbul ne zaman işgalden kurtarıldı? Hepsi haberimizde.

İSTANBUL DÜŞMAN DEVLETLERDEN NASIL KURTARILDI?

9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşundan sonra Ankara Hükümeti’nin elindeki kozlar gittikçe çoğaldı. Kurtuluş Savaşı’nın başarıya ulaşmasından ve Anadolu’nun kurtuluşundan sonra bir tek İstanbul işgal altındaydı. İzmir’in kurtuluşu sonrası İtilaf Ülkeleri arasında saldırıp saldırmama konusu tartışıldı. İngiliz hükümetinin saldırı olmasın kararından sonra Türk askerler 19 Ekim 1922’de İstanbul’a girdi. Resmi olarak daha İstanbul kurtarılmamıştı. İtilaf kuvvetleriyle anlaşmak için Ankara Hükümeti tarafından Refah Paşa ve Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. “İstanbul Komutanı” olarak anılan Selahattin Adil Paşa ve Refah Paşa, 81. Alayla birlikte İstanbul’a giriş yaptı. Barış anlaşması imzalansa bile İtilaf Kuvvetleri şehr-i İstanbul’u daha boşaltmamıştı.


6 EKİM İSTANBUL’UN KURTULUŞU

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra 23 Ağustos’ta İtilaf Kuvvetleri İstanbul’u terk etmeye başladılar. İtilaf birliklerinin sonuncusuysa 4 Ekim tarihinde Dolmabahçe’den İstanbul’u terk ettiler ve işgal fiilen sona erdi. 6 Ekim 1923 tarihinde Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a giriş yaptı. Bu işgalin tamamen bittiği anlamına geldi. İşgal toplam 4 yıl 10 ay 23 gün sürmüştü. Birinci Dünya Savaşı’ndaki hezimet sonrası İtilaf Kuvvetleri’ne bırakılan İstanbul, Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması sayesinde tekrardan geri alındı. Her yıl 6 Ekim’de İstanbul’un Kurtuluşu İstanbullularca kutlanır.


6 EKİM İSTANBUL'DA ULAŞIM ÜCRETSİZ Mİ?

İstanbul’un Kurtuluşu için İstanbul’un belirli noktalarında kutlamalar yapılacak. Kutlamalara insanların kolayca gelmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 6 Ekim’de ulaşımı ücretsiz yaptı. 6 Ekim gecesine kadar sürecek ücretsiz ulaşımı herkes kullanabilecek. İstanbul dışında herhangi bir şehirde ücretsiz ulaşım geçerli değil. Ücretsiz ulaşım metro, Metrobüs, tramvay ve Marmaray’da geçerli. Ücretsiz ulaşımın her bireye kaç defaya mahsus verildiği hakkında bir bilgi verilmedi. Minibüslerde ücretsiz ulaşımın geçerli olmadığını hatırlatmakta fayda var.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal