2021 Nobel Tıp Ödülünü Kazanan David Julius ve Ardem Patapoutian Kimdir?

Nobel Tıp Ödülü dağıtıldı. Nobel Ödülleri politik midir sorusu tekrardan ayyuka çıktı. Nobel Ödülünü kimler kazandı?

04.10.2021-13:04 - (Son Güncelleme: 04.10.2021-13:04) 2021 Nobel Tıp Ödülünü Kazanan David Julius ve Ardem Patapoutian Kimdir?

Yılın son çeyreğine girmişken ödül haberleri de gelmeye başladı. Dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Nobel’in bu yılki ödülleri dağıtılmaya başlandı. İlk olarak tıp ödülünü dağıtan İsveç Kraliyet Bilimleri Akademisi, ödülü Ardem Patapoutian ve David Julius ikilisi kazandı. Önceden Türk bir hekimin de kazandığı Nobel Tıp Ödülü, bu yılki sahiplerini bulmuş oldu. Peki, David Julius ve Ardem Patapoutian çiftinin Nobel Tıp Ödülü’nü alma sebebi ne ve bu ikili kimdir?

DAVİD JULİUS VE ARDEM PATAPOUTİAN KİMDİR?

Her yıl Ekim’in ilk haftası dağıtılmaya başlayan Nobel ödüllerinin ilki tıp alanına gitti. 1955 yılında New York’ta doğan David Julius, 1984 yılında California Üniversitesi’nde tıp üzerinde doktorasını tamamladı. David Julius 1989 yılında doktora sonrası eğitimini Columbia Üniversitesi’nde serotonin1c reseptörü klonlayarak tamamladı. Kex2’nin tanımlanmasına yardımcı olan Julius, 20 yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalardan dolayı tıp dünyasından ödüller alıyor.

Ardem Patapoutian 1967 yılında Lübnan’da doğmasına rağmen 1986’dan beri Amerika’da yaşamaktadır ve Amerikan vatandaşlığı bulunmaktadır. Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden girip bitirmeyen Patapoutian, lisans öğrenimini hücre biyolojisi üzerine California Üniversitesi’nde tamamladı. California Teknoloji Enstitüsü’nden biyoloji üzerine yüksek lisans tezi bulunan Patapoutian, 2016’dan beri Amerikan Bilimsel Gelişme Birliği’ne üye. 


DAVID JULIUS VE ARDEM PATAPOUTIAN İKİLİSİNİN ÖDÜL ALMA SEBEBİ…

İsveç Akademisi, Norveç Bilim Komitesi, İsveç Kraliyet Bilim Akademisi ve Nobel Meclisi tarafından oylama yapıldı ve kazanan belli oldu. Sürekli siyasi sebeplerden ötürü ödüller vererek adından sıkça söz ettiren Nobel Ödülü, Türk yazar Orhan Pamuk’un Edebiyat Ödülü’nü kazanmasıyla da “Nobel artık politik bir ödül mü?” sorusunu akıllara getirmişti. İkili, sıcaklık ve dokunma reseptörlerini keşfettikleri için Nobel Ödülü’ne layık görüldüler. En çok paylaşılan Nobel ödüllerinden biri olan Tıp ve Fizyoloji Ödülü, şu ana kadar toplam 222 bilim insanına gitti. Nobel Ödülü’nün parasıysa dudakları uçuklatıyor. Ödülün değeri tam tamına 10 milyon İsveç Kronu (1 milyon 145 bin dolara tekabül ediyor). Ödül seremonisi Aralık ayında yapılacak.

AZİZ SANCAR TIP ALANINDA ÖDÜL KAZANAN İLK TÜRK OLMUŞTU

Bu yılki Nobel Ödülü Lübnanlı ve Amerikan iki doktora giderken, ödül 2015 yılında bir Türk’e gitmişti. Aziz Sancar, DNA’nın onarılması ile ilgili yaptığı çalışmalardan dolayı Paul Modrich ve Tomas Lindahl ile birlikte Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştü. Aziz Sancar, ödülü Atatürk’e adamış ve ödülü Anıtkabir’e götürüp Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna çıkmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal