15.10.2021-08:59 (Son Güncelleme:15.10.2021-11:25)


1

ABD YUNAN SAVUNMA ANLAŞMASI UZATILDI

ABD YUNAN SAVUNMA ANLAŞMASI UZATILDI

ABD - Yunanistan arasında 1990 yılında imzalanan Savunma İşbirliği Anlaşması 5 yıllığına güncellendi. Anlaşma Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Washington gezisi sırasında uzatıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Nikos Dendias, sözleşmeyi uzatmış oldu. Anlaşma her yıl yenileniyorken bu yıl ilk defa 5 yıllığına yenilendi.



2

Bu durumda iki ülkeden biri anlaşmadan çekilmediği sürece 2026 yılına kadar sürecek. ABD dışişleri bakanı Antony Blinken, Yunanistan'ı güçlü ve güvenilir bir müttefik olarak tanımladı. Blinken açıklamalarına "Doğu Akdeniz ve ötesinde güvenliğe ve istikrara katkıda bulunacağını" söyleyerek devam etti.



3

ABD YUNANİSTAN SAVAŞ ANLAŞMASI NEDİR?

ABD YUNANİSTAN SAVAŞ ANLAŞMASI NEDİR?

ABD - Yunanistan Savunma İşbirliği Anlaşmasına göre Yunanistan, Batı Trakya'daki Dedeağaç Üssü ve Girit'teki Suda Üssü için daha fazla ABD askerinin bulundurulmasını izin verecek. Anlaşma doğrultusunda ABD, Yunanistan'ın ABD askeri üslerine erişim hakkına da sahip.



4

ABD güçleri Yunanistan'da tatbikat yapacak yerlerini genişletebilecek. Yunanistan son zamanlarda F-16 ve askeri teçhizatlarını yenileyip genişletmişti. Yunan Bakan Dendias "daha önce benzeri görülmemiş bir noktaya" ulaştığını ve iki ülke arasında anlaşmaların daha da geleceğini dile getirdi.



5

Yunanistan, Türkiye'nin S400 sonrası F-35 programından çıkarılmasıyla birlikte F-35 programına dahil edilmişti. Amerikan senatosunun onaylamasıyla birlikte artık Yunanistan F-35 uçaklarını alabilecek. Rafale uçaklarıyla birlikte Yunanistan, ABD ve Avrupa'dan sürekli destek alıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR