14.10.2021-09:11 (Son Güncelleme:14.10.2021-17:00)


1

BREXIT NEDİR?

BREXIT NEDİR?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasıyla Avrupa Birliği'nin sarsılmaz ve yıkılmaz otoritesinin kaybolduğunu gördük. 5 yıl önce Avrupa Birliği'nden bir ülkenin çıkması imkansız gibi görülürdü. Avrupa Birliği'ne yeni katılan ülkelerin ekonomik açıdan kendilerini zorladığını belirterek Brexit tartışmalarına start veren Birleşik Krallık, yapılan referandum sonucu Avrupa Birliği'nden çıkma kararı almıştı.



2

POLONYA AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMAK İSTİYOR

POLONYA AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMAK İSTİYOR

Polonya Mahkemesinin Avrupa Birliği anlaşmasındaki bazı maddelerin ülkenin anayasasına aykırı olduğu kararı Avrupa'da tartışmalara yol açtı. Polonya yargısında ikileme yol açan bu karar, Brüksel ve Varşova arasında büyük bir krize yol açtı.



3

Polonya son zamanlarda basın özgürlüğü, kürtajın yasaklanması, yargı bağımsızlığı konusunda Avrupa Birliği tarafından sürekli eleştiriliyor. Ülkedeki birçok insan, milli değerleriyle Avrupa Birliği değerlerinin bir olmadığını ve bu yüzden tartışmaların sürekli devam edeceğini düşünüyor.



4

Avrupa Parlamentosu'ndaki birçok parti ve üye, Polonya'nın yargı kararına yaptırım uygulanması gerektiğini savunuyor. Partiler, AB fonlarının en büyük alıcısı olan Polonya'ya giden fonların dondurulması gerektiğini düşünüyor. AB Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, "Polonya'nın AB hukukunun üstünlüğüne karşı aldığı karara tüm araçlarla yanıt vereceğiz" dedi.



5

POLEXIT NEDİR?

POLEXIT NEDİR?

Birkaç yıldır Polonya ve birliğin arasının birçok sebepten ötürü iyi olmadığı biliniyor. AB Adalet Divanı kararlarının Polonya ulusal yasalarının üzerinde olamayacağını hükmettiği 7 Ekim kararları sonrası AB'nin yaptırım uygulayacağı kulislerde konuşuluyor. Karar, tam anlamıyla Avrupa Adalet Divanı'nın kararlarını tanımayacağını söylüyor.



6

Polonya halkının %80'inden fazlası Polonya'nın AB'de kalmasını destekliyor ama bu sadece bir dilemma. Halk sadece ekonomik yardımları desteklediği yapılan araştırmalarda ortaya çıkıyor. Brexit sonrası kendi değerlerinin Avrupa Birliği değerleriyle uyuşmadığını düşünen birçok insan Polexit fikrini tartışıyor.



7

AVRUPA BİRLİĞİ ÇÖKMEYE BAŞLAYACAK

AVRUPA BİRLİĞİ ÇÖKMEYE BAŞLAYACAK

Polonya'da yaşanan gelişmeler ve Polexit tartışmaları sonrası AB Komiseri Vera Jourova, "AB'de eşit kurallara Avrupa'nın her yerinde aynı şekilde saygı gösterilmesi ilkesini desteklemezsek, tüm Avrupa çökmeye başlayacak" açıklamalarında bulundu. Jourova, Polonya mahkemesine gerekli cevabın verilmesini savunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR