25 yıllık ev hanımları için emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Ev hanımlarına emeklilik başvuru şartları nelerdir?

Türkiye’de yaşayan milyonlarca ev hanımı 25 yıl boyunca evli kalmaları halinde emekli olabileceklerini duydukları anda internet üzerinden araştırma yapmaya başladı. Peki 25 yıllık ev hanımları için emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Ev hanımlarına emeklilik başvuru şartları nelerdir? Konu hakkında merak edilenler...

22.05.2022-10:05 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-10:05) 25 yıllık ev hanımları için emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Ev hanımlarına emeklilik başvuru şartları nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olarak çalışma hayatlarına devam milyonlarca vatandaş belirli şartları karşılamaları durumunda emekli olma hayallerine kavuşuyor. Fakat sigortalı olmadıkları gerekçesiyle bu kişiler arasında ev hanımları yer alamıyor. Ev hanımları emekli olmanın hayaliyle yanıp tutuşurken diğer yandan da son zamanların konuşulan konularından olan ‘’25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik’’ konusunda arama motorları üzerinden araştırmalarına devam ediyor. Peki 25 yıllık ev hanımları için emeklilik başvurusu nasıl yapılır? Ev hanımlarına emeklilik başvuru şartları nelerdir?

Ev hanımlarına emeklilik başvuru şartları nelerdir?

Sigortalı olarak çalışmamış ya da primleri eksik kalmış ev hanımlarının emekli olabilmeleri için iş kurması, birisine ait bir işyerinde çalışıyor olarak gösterilmesi veya kişilerin borçlanması gerekir. Çalışamayan ev hanımları isteğe bağlı sigorta sisteminden faydalanırlar. İsteğe bağlı sigorta ile kişiler primlerini kendileri ödeyerek genel sağlık sigortasının sunduğu tüm hizmetlerden yararlanabilir ve bu primler ile emekli olabilir. Ancak isteğe bağlı sigortadan emekli olabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Ev hanımlarının emekli olabilmesi için istenen şartlar ise şunlardır:

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) ile bir bağının olmaması

50 yaşında veya üzerinde bulunması

Dul, yaşlılık gibi herhangi bir aylık almaması

Bir gelire sahip olmamak

Türkiye'de ikamet etmek

1995 yılı ve öncesinden beri evli olmak (En az 25 yıl evli kalmak)

Gelir vergisine tabii olmamak (herhangi bir gelire sahip olmamak) aranılan şartlar içerisinde yer alıyor.

Ev hanımlarına emeklilik

25 yıllık ev hanımları için emeklilik başvurusu nasıl yapılır?

Ev hanımlarının emeklilikten faydalanabilmeleri için en yakın SGK müdürlüğüne gidip, isteğe bağlı sigorta için başvuruda bulunmaları gerekir. Ev hanımları isteğe bağlı olarak sigortalı olma hakkında sahiptir. 18 yaşından küçük olan kadınlar sigortalı değillerse SGK’ya başvuru yapabilirler. Sigorta girişini yapan kadınlar her ay düzenli olarak sigorta primlerini ödemeleri halinde emekli olma fırsatından yararlanabilirler. Güncel asgari ücrete göre belirlenen bu primlerin güncel fiyatı 1.601,28 TL’dir. Bu miktar günlük olarak ise 3,34 TL olarak belirlenmiştir.

İsteğe bağlı sigortalılık için başvurular kişiye en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri üzerinden gerçekleştirilir. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısım üzerinden belirlenir. Sigortalı tarafından prime esas kazancın yüzde 32'si ödenir. Bu yüzde 32'lik kısmın yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; yüzde 12'lik bölümü ise genel sağlık sigortası primidir.

Ev hanımları emeklilik başvurusu için kendilerine en yakın SGK İl veya İlçe Müdürlüğü’ne müracaat etmelidir. Belirtilen şartları karşılayan ev hanımları emekli olmaya hak kazanacaklardır.

Önceden hiç sigortası olmayan ev hanımlarının da emekli olması söz konusudur. Bunun için hiç sigorta girişinin olmaması, 25 yıl evli olmak ve 50 yaşından büyük olma şartları karşılanmalıdır.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal