2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor, kaç gün sürecek? Şaban ayı önemi nedir, orucu tutulur mu?

Üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı hakkında yapılan araştırmalar arttı. Müslümanlar Şaban ayının tarihini, anlamını ve ibadetlerini öğrenmek için interneti kullanarak araştırma yapıyor. Peki 2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor, kaç gün sürecek? Şaban ayı önemi nedir, orucu tutulur mu? İşte detaylar...

20.02.2023-17:32 - (Son Güncelleme: 20.02.2023-17:32) 2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor, kaç gün sürecek? Şaban ayı önemi nedir, orucu tutulur mu?

Müslümanlar için önemli bir zaman olan üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı ilgili yapılan araştırmalar gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Ramazan ayından önceki son ay olan Şaban ayına dair merak ettikleri konuları öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorları üzerinden Şaban ayı tarihini, anlamını ve ibadetlerini araştırmayı sürdürüyor. Peki 2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor, kaç gün sürecek? Şaban ayı önemi nedir, orucu tutulur mu?

2023 Şaban ayı ne zaman başlıyor, kaç gün sürecek? 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2023 yılı dini günler takvimine göre Şaban ayı 21 Şubat 2023 Salı günü başlayacak. Ayın 15. gününde idrak edilecek olan Berat Kandili, Miladi Takvim’e göre 6 Mart Pazartesi günü idrak edilecek. 23 Mart’ta sona erecek olan Şaban ayının ardından Ramazan ayı başlayacak.

Şaban Ayı

Şaban ayı önemi nedir?

Resul-i Ekrem Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam diğer aylara göre bu ayda daha çok ibadet ve taatte bulunurlardı.

“Şaban benim ayımdır.”

“Şaban günahları temizleyendir” buyurarak kadrini yüceltirdi.

Receb ayı geldiği zaman da “Allahım, Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. Böylece dua ve niyazlarında bu ayların kudsiyetini dile getirmişlerdir.

Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur'ân ayı olan Ramazan'dan dolayı idi. Hz. Enes'in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler:

“Ya Resulallah, Ramazan'dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır?”

Bu soruya Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, “Ramazan'ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban'da tutulan oruçtur” cevabını vermiştir.

Şaban ayının 1’inci, 13’üncü, 14’üncü, 15’inci ve 30’uncu günlerinde oruç tutulması sünnettir ve büyük sevabı bulun maktadır. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal