2022 Ramazan hilali göründü mü? Ramazan hilali nedir, ne zaman görünür? Ramazan hilali hakkında bilgiler

Ramazan ayının başlamasına saatler kala Müslüman alemi Ramazan hilalinin görülüp görülmediği sorusunu araştırıyorlar. Din İşleri Yüksek Kurulu, Ramazan ayı hilalinin ilk kez Atlas Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlayacağını bildirdi. İşte konuya ilişkin detaylar...

01.04.2022-12:55 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-12:55) 2022 Ramazan hilali göründü mü? Ramazan hilali nedir, ne zaman görünür? Ramazan hilali hakkında bilgiler

Razaman ayının ilk sahuru bu gece yapılacak iken ilk iftar ise yarın akşam yapılacak. Ramazan ayına saatler kala Müslüman alemi Ramazan hilalinin görülüp görülmediğini merak ediyor. Bu konuya ilişkin dini kaynaklardan alınan bilgilere göre, Hz. Peygamber'in (s.a.s.), “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) buyurduğu yer almaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yaptığı açıklamalara göre Ramazan ayı hilali ilk defa Atlay Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortasından görülmeye başlayacak.

Ramazan hilali göründü mü?

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamaları kapsamında Hicri 1443 yılı Ramazan ayı hilalinin ilk kez Atlas Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlanacak. Bu doğrultuda 1 Nisan 2022 Cuma günü Greenwich saatiyle 06:25´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 21:21´de RU´YET olacak. Bunun yanı sıra 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayan akşam ilk teravih namazı da kılınacak. Ayrıca sahura da bu gece kalkılırken ilk iftar da 2 Nisan akşamı yapılacak.

Oruca başlamak için hilalin görünmesi şart mıdır?

Kameri aylar, başlangıcı ve bitişi ayın hareketlerine göre belirlenen aydır. Ramazan orucu, Bilindiği üzere Ramazan orucu, Ramazan ayında tutulmaktadır. Bunun yanı sıra Ramazan ayı, ay takvimine göre her sene değişiklik gösterdiğinden dolayı Müslüman aleminin oruca başlaması için Ramazan ayının başladığı tespit edilmelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hilali (Ramazan hilalini) görünce oruca başlayınız ve hilali (Şevval hilalini) görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olursa içinde bulunduğunuz ayı otuza tamamlayınız.” (Buhârî, Savm, 5, 11; Müslim, Sıyâm, 3-4, 7-9) buyurmuştur.

Yukarıda bahsi geçen hadis ilk okunduğu zaman kişilerin hilali çıplak gözle görmedikleri zaman oruca ya da bayrama başlanılmayacağı algısı oluşmaktadır. Konuya ilişkin rivayetler araştırıldığında hadislerin günümüz şartlarına uygun olacak şekilde öğretilmesi gerektiği sonucuna ulaşılıyor. Konuya ilişkin bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz ümmî bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13; Müslim, Sıyâm, 15; Ebû Dâvûd, Savm, 4) buyurmuştur. Ayrıca kameri aylarının belirlenmesinde hesaplama işleminin de yapılabileceği belirtilmiştir. 

ramazan hilali

Çıplak gözle görülse de görülmese de, ay her zamanki hareketlerine devam etmektedir. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de güneş ve ayın belirli hesaplara göre hareket ettiğine (Rahman, 55/5) değinilmektedir. diğer fonksiyonlarının yanında aynı zamanda birer hesap ölçüsü kılındığı (En'âm, 6/96), yılların sayısını ve hesabı bilmemiz için aya menziller tayin edildiği (Yûnus, 10/5), gökler ve yer yaratıldığı zaman on iki ay meydana gelecek şekilde bir nizam konduğu (Tevbe, 9/36), ayın yeryüzünden hilal şeklinde başlayıp kademe kademe farklı şekillerde görülmesinin insanlar ve hac için vakit ölçüleri olduğu (Bakara, 2/189) belirtilmektedir. 

Bu doğrultuda baktığımızda Hz. Peygamber (s.a.s), kameri ay başları belirlenirken çıplak gözle bakmayı, başvurulacak tek yöntem olarak değil o günün şartlarına göre yapılmış bir yöntemdir. Ramazan hilalinin belirlenmesindeki amaç Ramazan ayının başlangıcını be bitişini belirlemektir. 

Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde Ramazan hilalinin belirlenmesi artık çok daha kolaydır. En ince ayrıntıların bile izlenme imkanı varken astronomik hesaplar yolu ile gelecek birkaç yılı içeren namaz saatlerinin takvimi belirlenmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal