12 Mayıs Dolar ve gram altın fiyatı ne kadar? Dolar ve altın için flaş öneri: Güçlenmeye devam edebilir!

Dolar ve gram altın fiyatları yatırımcıların odağında yer almaya devam ederken analistlerden kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dolar/TL kurunda kalıcı yükseliş beklediklerini açıklayan analistler, altının gram fiyatının buradan destek bulacağının altını çiziyor? Peki altın ve dolar fiyatları düşecek mi, yükselecek mi? İşye piyasalarda son dakika gelişmeleri ve haberin detayları...

12.05.2022-11:45 - (Son Güncelleme: 12.05.2022-14:59) 12 Mayıs Dolar ve gram altın fiyatı ne kadar? Dolar ve altın için flaş öneri: Güçlenmeye devam edebilir!

Küresel piyasalarda, dün ABD, Çin ve Almanya'da açıklanan verilerin yüksek enflasyonist baskıların süreceğine değinmesinin sonrasında karışık bir düzey izlenmekte. Dün açıklanan veriler doğrultusunda, ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 8,3 ile beklentilerinin üzerinde yükseliş kaydetti. Almanya'da mart ayında yüzde 7,3 olan yıllık enflasyon, nisanda yüzde 7,4 ile 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkarken, Çin'de de nisan ayı TÜFE yüzde 2,1'lik artışla beklentileri aşmış durumda.

Paylaşılan verilerin sonrasında küresel çapta hâlihazırda yüksek devam eden enflasyonun, Çin'de salgın tedbirleri ve Avrupa'da jeopolitik belirsizliklerin yansımasıyla gelecek aylarda daha da kötüleşebileceği uzmanlar tarafından belirtildi. ABD'de, enflasyonda zirve tazelenmese de yüksek seviyelerin korunması da ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha agresif faiz artırımı yapmak zorunda kalacağı endişelerini körükledi. Söz konusu endişeler pay piyasalarında satışları hızlandırırken, döviz piyasasında oynaklığın artmasını da beraberinde getirdi.

FED üyelerinin faizde 50 baz puan ısrarı

ABD'nin enflasyon verisinin ardından değerlendirmelerde bulunan Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bankanın yeni verileri gözlemlemesi ve bunlara uyum sağlaması gerektiğini söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard ise enflasyonun yıllık yüzde 8,3 ile "sıcak" kaldığını belirterek, "Bankanın 50 baz puanlık faiz artışı planı şimdilik iyi bir ölçüt. Daha büyük faiz artırımları benim temel görüşüm değil ancak veriler Fed'i her iki yöne de itebilir" dedi.


'Dolarda güçlenme devam edebilir'

Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3'ün üzerini test etmesinin ardından etkili olan alımlarla yüzde 2,90 seviyesinde dengelendi. Dün 103,3'e kadar gerileyen dolar endeksi, yeniden 104'ün üzerine çıkarak yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesinde kalmaya devam etti. Analistler bu seviyenin aşılmasıyla dolardaki güç kazanımının devam edebileceği yorumunda bulunuyorlar. Doların güçlenmesiyle gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kaybı görülse de TL’nin negatif ayrıştığı görüldü. Hafta başında 15 Liranın altında bulunan dolar/TL kuru, dün 15,38 seviyelerine kadar yükseldi. Kur bu sabah ise 15,37 lira seviyelerinden işlem görüyor. Euro/dolar ise 16,16 liradan alıcı ile buluşuyor.

Dolar fiyatları için öne çıkan rakamlar

Teknik analiz ışığında, dolar/TL kuru için 15,27 liranın üzerinde kalındıkça yukarı yönlü seyrin devamında 15,49 ve 15,60 lira seviyelerini karşımıza çıkıyor. Aşağı yönde ise 15 lira kritik seviye olarak ifade ediliyor.

Ons altın

Dün açıklanan ABD enflasyonu sonrasında ons altında oynak bir seyir izlendi. Enflasyon verisi sonrası daha şahin Fed beklentilerinin törpülenmesiyle altının ons fiyatı günü yükselişle tamamladı. Dolar endeksi bu sabah değerli metal üzerinde baskı yaratırken, ABD 10 yıllıklar altındaki baskıyı hafifletiyor. Bu gelişmelerle altının ons fiyatı 1850 dolar sınırında hareket ediyor.

Ons altında dirençler: 1850 / 1880 / 1900

Destekler: 1830 / 1800 / 1780

Gram altın

Dün gram altın günü yüzde 1,22 değer kazancı ile tamamladı. Gram altın fiyatları son iki gündür gün yükseği olarak 915 seviyelerine çıkmak için çabalıyor. Analistlere göre, gram altın fiyatlarındaki yükselişi dolardaki hareketliliğe eş zamanlı olarak görürken, kurdaki bu yükselişin ise kalıcı olarak devam edeceğini düşünüyorlar. Altının gram fiyatı bu sabah ise 911 liradan işlem görüyor.

Analistlerin açıklaması doğrultusunda, gram altın fiyatı için gün içi hareketlerde 915 TL seviyesinin ilk ara direnç olarak takip edilebileceğini belirtiyorlar. 'Bu direncin kırılması kısa vadeli atağa hız kazandıracaktır” diyen analistler, “886 seviyesini ise ilk ara destek noktası olarak verebiliriz' açıklamalarında bulundu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal