Gram altın ne kadar? Piyasaların gözü o tarihe çekildi: Bu haftaki gelişmelere dikkat!

Altın fiyatlarındaki hareketlilik devam ediyor. Bu hafta piyasaların gözü çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerinde olacak. 09 Mayıs Pazartesi "Gram altın ne kadar? " soruları araştırılıyor. İşte altın piyasalarında son dakika gelişmeleri ve anlık, canlı, güncel rakamlar...

09.05.2022-12:10 - (Son Güncelleme: 09.05.2022-14:48) Gram altın ne kadar? Piyasaların gözü o tarihe çekildi: Bu haftaki gelişmelere dikkat!

Altın yatırımcıları son zamanlardaki düşüşün nedenini merak etmekte. Altın Fed ve diğer merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaşmayı hızlandırma kararı alımının gerçekleştiği Nisan ortasından şimdiye düşüşünü devam ettiriyor. Fiyatlarındaki düşüşlerde Fed'in politikaları net bir şekilde etkili oldu. Fed, 22 yıl sonra ilk defa 50 baz puan artırdı. Fed Başkanı Jerome Powell ise bankanın gelecek birkaç toplantısında 50 baz puanlık ilave faiz artışlarının masada olması gerektiğini ifade etti. Haftanın son işlem gününde, ons fiyatı ve dolar kurundaki artışa paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 yükselişle 905,2 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, haftaya düşüşle başlamasının ardından 901,3 lira seviyesinde işlem görüyor. Piyasalarda bu hafta gözler çarşamba günü açıklanacak olan ABD enflasyon verilerine yöneldi.

Haftanın ilk işlemlerinde spot altının onsu 1.870 doları test etti.

Parasal sıkılaşma politikası ABD tahvil getirilerini yüzde 3’ün üzerine taşırken doların da 5 haftalık bir yükseliş serisi yakalamasını sağlayarak altının etkisine sert bir şekilde darbe vurdu.


Analistler ne diyor?

Altın uzmanlar, süregelen jeopolitik riskler ve Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerinin enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri artırmasından ötürü ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede başarısız olabileceği ve daha sert politikaların gerekebileceği beklentisi ile altının ons fiyatının gerilediğini açıkladı.

Bu verilere dikkat

Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların odağında yer alacağını belirten analistler, veri gündeminde ise yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ABD, Çin ve Almanya'da enflasyon, İngiltere'de büyüme, Avro Bölgesinde sanayi üretiminin izleneceğini kaydetti.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal