Dolarda görülen kuvvetlenme yatırım bankalarını harekete geçirdi: Tersine kur savaşı başlayabilir!

Dün 15 lirayı geçerek 2 ayın en yüksek seviyesine gelen dolar kuru için yatırım bankaları kritik bir açıklamada bulundu. Fed faiz kararının ardından merkez bankalarının zayıf para birimlerini güçlendirmek için adım atacağını söyleyen TD Securites ve Goldman Sachs ‘ters kur savaşları’nın kendini gösterebileceği yorumu yapılıyor.

10.05.2022-09:25 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-09:43) Dolarda görülen kuvvetlenme yatırım bankalarını harekete geçirdi: Tersine kur savaşı başlayabilir!

Uluslararası piyasalarda dolardaki kuvvetlenme, tahvil faizlerindeki hızlı artış ve yurt içinde enflasyonun yüzde 70 seviyesine yaklaşması ile beraber Türk Lirası üzerindeki baskı yükseldi. Dolar/TL kuru Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş ile gerçekleşen küresel risk algısıyla Mart ayındaki 15,04’lük zirvesinden sonra dün tekrardan 15 liranın üzerini gördü. Gün içinde en yüksek 15,13’e kadar çıkan dolar/TL kuru bu sabah da güne yükselişle başlayarak 15,10 lira civarlarında seyrediyor. Euro ise 16 liranın hemen altında fiyatlanıyor.

Yatırım Bankalarından Döviz Uyarısı

Döviz piyasalarında görülen hareketliliğin ardından ise yatırım bankalarından kritik açıklamalar art arda geldi. Bu bağlamda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) vites artırdığı sıkılaşma çerçevesinde para birimi dolar karşısında zayıf düşen diğer ekonomilerin enflasyonla olan mücadeleleri nedeniyle “ters kur savaşları” olabileceği aktarılıyor.

Dolar endeksi 103-104 seviyelerinde ilerlerken 20 yılın zirvesinde olmayı sürdürüyor. Westpac foreks stratejistleri dolar endeksinde 107 seviyelerinin de görülebileceğini belirtiyor. Enflasyonla mücadele eden merkez bankalarının kendisini daha iyi bir konuma getiren dolar karşısında tersine bir kur savaşı başlatması gelişmekte olan ekonomiler için ise daha da kapsayıcı finansal durumları beraberinde getirebilir.

Parası Zayıflayan Faizi Ekstra Artırmak Zorunda Kalacak

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs analistleri 20 senenin zirvesinden düşmeyen dolar endeksinin diğer ekonomilerde ithal ürün ve hizmetlerin fiyatını yükselterek enflasyonu daha da artırdığına vurgu yapıyor ve “ters kur savaşları” dönemine girildiği ifadesini kullanıyor.

Bu fikir doğrultusunda “Para birimi dolar karşısında zayıflayan gelişmiş ekonomilerdeki merkez bankaları - özellikle de Euro ve sterlin gibi dolar karşısında zayıflayan para birimleri - para birimindeki her bir yüzde 1’lik düşüş için faizleri ekstra yüzde 0,1 daha artırmak zorunda kalacak."

Dolarda görülen kuvvetlenme yatırım bankalarını harekete geçirdi: Tersine kur savaşı başlayabilir!

ECB yönetim kurulunun şahin üyesi (Avusturya Merkez Bankası Başkanı) Robert Holzmann geçen haftalarda bankanın enflasyonla mücadele amacıyla bu sene içerisinde 2 veya 3 kez faiz artırması gerektiğini belirterek bu görüşü onaylıyor. Dolar endeksinin hesaplanmasında kullanılan sepetteki para birimlerinin 2022 yılının ilk gününde bugüne performansları ise şu şekilde:

Euro: Dolar karşısında sene başından beri yüzde 8’e yakın düşüş gösterdi. 1,047 ile 5 yılın en düşük düzeyinde. ECB’nin faiz artırımı yatırım bankalarının tahmin ettiği “tersine kur savaşı”nın önemli bir kısmı olabilir.

Sterlin: BoE’nin bu yıl içerisinde 4 kez faiz artırmasına rağmen sterlin dolar karşısında Ocak ayından beri yüzde 10 oranında değer kaybetti.

Japon Yeni: BoJ’un ultra güvercin para politikası Japon yenini dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesi olan 131,347 noktasına kadar düşürdü. Senenin başından bugüne düşüş ise yüzde 14.

İsviçre Frangı: Ocak ayından beri yüzde 9’a yakın düşüş gösterdi.

Kanada doları: Enerji ihracatçısı Kanada’nın para birimi petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen sene başından bu yana yüzde 2,9 geriledi.

Dolarda görülen kuvvetlenme yatırım bankalarını harekete geçirdi: Tersine kur savaşı başlayabilir!Dolarda görülen kuvvetlenme yatırım bankalarını harekete geçirdi: Tersine kur savaşı başlayabilir!

İsveç Kronu: Ocak’tan beri yüzde 5,9 düştü.

Güçlü Para Birimi İstenecek Bir Dönem

Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities Foreks Stratejileri Direktörü Mark McCormick’in görüşüne göre “Artık güçlü bir para birimine sahip olmak ve enflasyonu yükselten güçleri bertaraf edebilmek politika yapıcıların memnuniyetle karşılayacağı bir dünyadayız.”

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal