İslam Memiş’ten yatırım yapacaklara önemli uyarı! Ters rüzgara kapılabilirsiniz

Fed’in faiz karası sonrası geçtiğimiz hafta altın ve dolarda artış yaşandı. Birçok kişi altın düşecek mi? Sorusunu araştırmaya başladı. İslam Memiş ise yatırım yapacaklar için önemli açıklamalarda bulundu.

08.05.2022-11:02 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-11:02)

Geçtiğimiz günlerde Fed faiz kararını açıkladı. Bunun üzerine ülkemizde enflasyon verileri yükselişe geçti ve altın, dolar fiyatlarında artış yaşandı. Yatırım yapmak için fırsat kovalayan birçok kişi ise ‘Altın düşecek mi?’ ‘Dolar ne kadar olacak?’ gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı. Peki altında son durum ne? Uzman isim İslam Memiş merak edilenleri cevapladı. 

Altın ve dolarda son durum

Fed’in faiz açıklaması sonrası, altın ve dolarda hareketli günler yaşanmaya başlandı. Tüm dünyanın yakından takip ettiği ABD Merkez Bankası son 22 yılın en sert kararına imza atarak, mevcut faizleri 50 baz puan yükseltti. Bu karar ise altın ve dolar fiyatlarında artışa neden oldu. Bir diğer önemli açıklama ise TÜİK’ten geldi. Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz Nisan ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon yüzde 70 sınırına dayandı.

Yaşanan son gelişmelerle beraber bu hafta euro/TL yüzde 1,07, dolar/TL yüzde 0,59 değer kazandı. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,41 kazançla 923 liraya, cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 1,38 artışla 6.184 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 1.493 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 1514 TL’ye çıktı.

Altın, dolar, ev ve araba fiyatları ne durumda?

Yaşanan son gelişmeler sonrasında altın ve dolarda meydana gelen artış yatırımcıların kafasını karıştırdı. Birçok kişi ne yapacaklarına karar vermek için uzmanların yorumlarını araştırmaya başladı. Merak edilenleri ise Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş’ten geldi. İslam Memiş altın, döviz kurları, ev ve araba fiyatlarına ilişkin tahminlerini paylaştı.

Dolar için haziran-temmuz ayına dikkat!

Yatırımını yapmak isteyenler için geçtiğimiz nisan ayının önemli fırsat olduğuna değinen Memiş, dövizde yaşanan dalgalanmaların yukarı doğru devam edeceğini belirtti ve haziran temmuz ayına dikkat çekti. Yeni zirvelerin görülebileceğini belirtti. 

İslam Memiş'ten altın ve dolar alacaklara tavsiye

Enflasyon durgunlaşacak ama düşmeyecek

Fed’in dönem sonuna kadar 3 kez daha faizlerde artış yaşanabileceği ve bunun 150 puan olabileceği belirtilirken, finans uzmanı Powell’ın yaptığı açıklamada, ‘oldukça endişeliydi’ diyerek yorumladı. Memiş, “Gelecek ile alakalı ciddi kaygıları var ve belirsizliğin ciddi anlamda arttığını düşünüyor” ifadelerini kullandı. 

Dünya genelinde enflasyon rakamlarının artışta olduğunu belirten Memiş, “Yaz aylarında hasat zamanı olması dolayısıyla kısmi bir duraklama olabilir. Bu benim için enflasyon artık pik oldu artık düşüşe geçecek anlamı taşımayacaktır” diyerek, enflasyonun 2023 yılının ortalarına kadar daha da yükseleceğine dikkat çekti. 

Gram ve ons altında son durum 

En çok merak edilen şeylerden birinin gram altının ilerleyişi olduğunu ifade eden Memiş, altının mayıs ayının ilk haftasını yükselişle kapattığını belirterek, “Temmuz ve haziranda önce 1000 lira, devamında 1200 ve yılın tamamında yükselişlerin 1450 lira seviyesine ulaşacağını öngörüyorum” dedi. Ons altın için de değerlendirmede bulunan İslam Memiş, “Daha önce de belirttiğim gibi burada kontrollü bir mekanizma var. Merkez bankaları emtia fiyatlarını bilerek ve isteyerek baskılıyor. Enflasyon ve faiz arttırma süreci. Bundan dolayı yaptıkları her şey tamamen kontrollü. 1880-1980 dolar bant aralığında gezmeye devam ediyor. Bunun dışına çıkartmıyorlar. Ama yıl içinde bu bant aralığının dışına çıkacağını tahmin ediyorum. Özellikle 2 bin 150 dolar seviyesi öngörümde herhangi bir değişiklik yok” ifadelerini kullandı. 

Ev ve araba almak isteyenler nelere dikkat etmeli?

Son dönemlerde en çok merak edilen ve araştırılan konulardan birinin araç fiyatları olduğunun altını çizen İslam Memiş, “Ben arabamı satıp bunun karşılığında daire aldım. Nisan ayında otomotiv sektörü durgundu. Çünkü bu fiyatlara kimse araba satın almaz. Artık ev ve araç alacaklar önümüzdeki haftalarda nakit tarafına kayacak. Parası hazır olanlar nakit pozisyonu alacak. Para değersiz olunca mal değerli olur. Şimdi tam ters bir rüzgârı bekleyebilirsiniz. Nedir bu? Bu sefer mal kıymetsiz, nakit kıymetli olacak. Dolayısıyla bütün yatırımcılar önümüzdeki üç ay boyunca elindeki hazır parayı nakite kaydıracak. İkinci el ev ve araba fiyatları aşağı çekilecek. Eğer 1 milyonun üzerinde ev almayı düşünenler varsa çok heyecanlanmayın. Herkes nakite kayacak. Daireler rant peşinde koşanların elinde kalacak. Bu sefer fiyatları aşağı çekecekler. O köpük patlayacak. Çünkü o da nakite geçmek isteyecek. Bu tezim rant ekonomisi için geçerli. Barınma ihtiyacı için 1 milyon liraya kadar ev alınabilir. Hatta bir an önce almalısınız’’ şeklinde konuştu.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal