1 Temmuz'dan Sonra Hangi Meslekler Ofise Dönecek Hangi Şirket ya da Çalışanlar Evden Mesaiye Devam Edecek?

Türkiye'de yarın başlayacak normalleşme kararı kapsamında, birçok şirketin esnek çalışma modelini devam ettirme planı olduğu ortaya çıktı!

30.06.2021-16:57 - (Son Güncelleme: 01.07.2021-08:56) 1 Temmuz'dan Sonra Hangi Meslekler Ofise Dönecek Hangi Şirket ya da Çalışanlar Evden Mesaiye Devam Edecek?

Koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları kamu kurum ve kuruluşlarında ki mesai düzenlemesini etkilemişti. Salgının arttığı dönemlerde uzaktan çalışma modeli ile hizmetlerini sürdüren şirketler, kademeli normalleşme sürecinde de hibrit çalışma modelini benimsemişti. Ancak Türkiye Koronavirüsle mücadelede geçer not aldı. Başarılı mücadele, yapılan yeni pandemi hasteneleri ve hali hazırda yürütülen hızlı aşı programıyla yeni bir sürece girildi. Uzun süredir uygulamada olan Kovid-19 yasakları 1 Temmuz itibariyle büyük oranda esnetilecek. 

Yasakların büyük bölümünün kaldırılacağı 1 Temmuz öncesi Başkan Erdoğan Kamu Çalışanlarını ilgilendiren bir genelgeye imza attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yer alan genelgede, 14 Nisan 2021 tarihinde yayımlanan "Kovid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler" konulu 2021/8 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırıldığı belirtilerek, 1 Temmuz itibarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalarını sürdüreceği kaydedildi.

İZİNLİ SAYILANLAR ŞÖYLE SIRALANDI;

Genelgede, Sağlık Bakanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar arasında; Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik rahatsızlığı bulunan 60 yaş ve üzeri çalışanlar (yönetici pozisyonundakiler hariç) ile gebeliğinin 24'üncü haftasından 32'nci haftasına kadarki süre içerisinde bulunan çalışanların idari izinli sayılmaya devam edileceği bildirildi. 

Deloitte Türkiye ‘İşin Geleceği: Uzaktan çalışma sisteminde organizasyonel dayanıklılığı korumak’ isimli bir rapor yayımlamıştı. Raporda Türkiye’de faaliyet gösteren farklı şirketlere Koronavirüs salgını sonrası evden çalışmaya geçip geçmediği soruldu. Şirketlerin yüzde 48.7’si çalışanlarının tamamen yüzde 43.2’si kısmen evden çalışmaya geçtiğini bildirdi. Yüzde 8.1 ise çalışanların şirkette/sahada çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Deloitte Türkiye ‘İşin Geleceği: Uzaktan çalışma sisteminde organizasyonel dayanıklılığı korumak’ isimli bir rapor yayımladı. Raporda Türkiye’de faaliyet gösteren farklı şirketlere Koronavirüs salgını sonrası evden çalışmaya geçip geçmediği soruldu. Şirketlerin yüzde 48.7’si çalışanlarının tamamen yüzde 43.2’si kısmen evden çalışmaya geçtiğini bildirdi. Yüzde 8.1 ise çalışanların şirkette/sahada çalışmaya devam ettiğini belirtti. Söz konusu veri sektörel bazda da yayımlandı.

İşte kısıtlamada evden çalışan sektörler şöyledi…

Yüzde 87,5 oranıyla Medya ve Reklam sektörü geliyor. Bunu yüzde 80,3 oranıyla Hizmet sektörü takip ediyor. Hizmet sektörünün bu ölçüde geçiş yapabilmesini tetikleyen nedenler arasında işin yapılış şekliyle birlikte devletin bu süreç için koymuş olduğu sınırlama ve kuralların da etkili olduğu göz ardı edilmemeli. Diğer ön plana çıkan sektörlerse Teknoloji ve E-Ticaret… Kısmi geçiş yapabilmiş sektörler arasında en fazla ön plana çıkanlar yüzde 80 oranıyla Gıda ve yüzde 75 oranıyla Finansal Kurumlar oldu. Geçiş yapma konusunda en büyük zorluğu yaşayan ve/veya halen geçiş yapamamış sektörlerin başında ise hepimizin tahmin edebileceği gibi Üretim/Sanayi geliyor. Kamuda da halen önemli ölçüde ofislerde çalışan personel oranı görülüyor.

EVDEN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK OLAN FİRMALAR VE ÇALIŞANLAR TEK TEK SIRALANDI;



BEYAZ YAKALILAR, “HİBRİT MODELİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK”

Türkiye'de yarın başlayacak normalleşme kararı kapsamında, birçok şirketin esnek çalışma modelini devam ettirme planı olduğu ortaya çıktı. Buna göre, yeni dönemde özellikle beyaz yakalıların büyük kısmı uzaktan ya da hibrit çalışmayı sürdürecek.

Eczacıbaşı Topluluğu, 2013 yılından beri uyguladığı esnek çalışma, 2016'dan beri devam eden uzaktan çalışma modellerini, dinamik iş gücüne çeviriyor. 1 Ocak 2021 itibarıyla Türkiye'deki saha satış kadrolarını uzaktan çalışma düzenine geçiren Eczacıbaşı Topluluğu, 1 Temmuz 2021 itibarıyla da beyaz yakalı çalışanlarının yüzde 60'ının uzaktan ya da hibrit düzende çalışacakları yeni çalışma düzenini "Adresimiz farklı, konumumuz aynı" diye paylaşımda bulundu beyaz yaka çalışanlarının yüzde 35'i hibrit düzende haftanın 2 günü ofis dışında çalışabiliyor.



“TAV HAVALİMANI ÇALIŞANLARI DA HİBRİT MODELİNE DEVAM EDECEK”

 1 Temmuz'a özel bir değişikliğe gidilmeyeceğini, mevcut düzenin devam edeceğini duyurdu. TAV Havalimanları İnsan Kaynakları Grup Başkanı Hakan Öker de TAV Havalimanları olarak salgının başından bu yana önceliklerinin çalışanların ve yolcuların güvenliği olduğunu belirtti. Otomotiv sektöründe ise şu an için salgın koşullarında alınan tedbirlerin uygulanmaya devam etmesi ve mevcut çalışma düzeninin korunması planı bulunuyor.



OTOMOBİL DEVİ HYUNDAİ; “ ZATEN HİBRİT MODELİ UYGULUYORUZ”

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, "Kovid-19'la ilgili Güney Kore'deki fabrikamızda uygulanan kuralların hepsi bizim fabrikamızda da uygulanıyor. İnanılmaz bir tedbir silsilesi var. Dolayısıyla biz şu an hiçbir şeyi değiştirmiyoruz. Şu an neyse 1 Temmuz'dan sonra da almış olduğumuz kararlar hem kendi merkez ofisimizde hem de fabrikada devam edecek. Biz şu an zaten hibrit çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.



“TOYOTA DUYURDU;  DEĞİŞİKLİĞE GİTMEYECEĞİZ”

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ'den yapılan açıklamada da geçen yılın mart ayında salgının ilanıyla birlikte genel merkez çalışanları için alınan uzaktan çalışma kararının, ilk etapta Eylül 2021'e kadar sürdürüleceği bildirildi. Açıklamada, "Eylül ayında pandemi koşullarına göre tekrar durum değerlendirmesi yaparak çalışma düzenimiz ile ilgili kararımızı vereceğiz. Bu süreçte tüm Türkiye'ye yayılmış yetkili satıcı ve servislerimiz, pandemi önlemlerine ve alınan kararlara uygun olarak hizmetlerini devam ettireceklerdir." ifadelerine yer verildi. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye ise herhangi bir değişiklik olmadığını, mevcut şartlarda ve koşullarda üretim/ihracat faaliyetlerinin devam ettiğini duyurdu.




VODAFONE, “TÜM BİRİMLERİMİZİ EVDEN ÇALIŞMAYA YÖNLENDİRDİK”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, Vodafone'un salgın döneminde birinci önceliğinin, çalışma arkadaşlarının, onların ailelerinin ve sevdiklerinin sağlığını ve güvenliğini korumak olduğunu söyledi.

Virüsün tespit edildiği ilk günden itibaren çalışanları düzenli ve şeffaf bir biçimde bilgilendirdiklerini, farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını anlatan Bayram, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Virüsün ülkemizde de görülmesiyle birlikte önlemlerimizi artırdık ve evden çalışma, online toplantı, seyahat kısıtlaması gibi pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Hazırlıklarımızı tamamlayarak mümkün olan tüm birimlerimizi evden çalışmaya yönlendirdik. Sadece birkaç haftada tüm müşteri hizmetleri ekibimizi evden çalışma modeline geçirdik. Bu dönemde uzaktan çalışmayı destekleyen araçlar sunmayı ve evden çalışırken sağlığımızı korumayı en önemli odak alanları olarak belirledik” açıklamasında bulundu. 




TURKCELL, “DİJİTAL OFİS KURDUK”

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serhat Demir de geçen yıl mart ayında Türkiye'de ilk pozitif vakanın açıklanmasının ardından çok hızlı şekilde aksiyonlar alarak 14 gün gibi kısa bir sürede çağrı merkezi çalışanları da dahil olmak üzere binlerce çalışanla birlikte evden çalışma modeline geçiş yaptıklarını vurgulayan Demir, şunları söyledi: "Yani çalışanlarımıza tamamen bir özgürlük verdiğimizi söyleyebilirim. Onları günlere, saat dilimlerine göre sınırlandırmadık. İşlerinin gereklilikleri doğrultusunda ister ofisten ister sahadan isterlerse de bulundukları yerden çalışabiliyorlar" dedi. 



ING TÜRKİYE, “ ESNEK, ÖZGÜR, OLMAYI ÖNDE TUTUYORUZ”

 ING Türkiye ise şöyle açıklama da bulundu, "ING'de önce kendin olursun, sonra ING'li" yaklaşımı ile çalışanlarının önce kendileri olabilmeleri için yenilikçi bakış açısıyla farklı çalışma modelleri geliştiriyor. Çalışanlarına uzaktan ve esnek çalışma modelleri sağlayan ING'de, 2015 yılından bu yana çalışanlar haftada 2 gün uzaktan çalışıyor ve esnek çalışma saatlerinden yararlanıyor. Yaz dönemine özel tasarlanan Flexi Yaz uygulaması ile ING, çalışanlarına istedikleri şehir ve lokasyondan çalışma ayrıcalığı sağlıyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal