1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı? 1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi?

Her yıl 1 Nisan günü 'Şaka Günü' olarak kutlanır. İnsanların birbirlerine şakalar yaparak eğlendiği bu günün nasıl ortaya çıktığı da merak edilir. Peki, 1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı? 1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi? İşte, 1 Nisan şaka günü ile bilmeniz gereken tüm detaylar..

01.04.2022-10:44 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-10:44) 1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı? 1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi?

Takvimler 1 Nisan tarihini gösterdiğinde her yıl milyonlarca kişi birbirlerine şaka yaparak eğlenirler. Bugün de 1 Nisan olması nedeniyle çok sayıda kullanıcı 1 Nisan'ın ne anlama geldiğini ve nasıl ortaya çıktığını araştırırken 1 Nisan şakası yapmanın caiz olup olmadığını da sorguluyor.

1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı?

1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı? 

Her yıl takvimlerin 1 Nisan'ı gösterdiği gün 'Şaka Günü' olarak kabul edilmiştir. Milyonlarca insan birbirlerine şakalar yaparak bu günü eğlenceli hale getirmeye çalışır. Gelenek gibi yıllardır kutlanılan bu gün hakkında farklı kültürlerde, inançlarda ve dillerde bazı efsaneler bulunur.

İlk olarak Fransa Kralı IX. Charles, 1564 yılında 1 Nisan'da kutladıkları yılbaşını 1 Ocak tarihine aldırır. Bu kararı sonrası 1 Nisan'ı halen senebaşı olarak kutlamaya devam eden halkla ise ayal etmek amacıyla şakalar yapılır. Ve ülkede bu olay bir süre sonra gelenek halini alır. Diğer taraftan 1 Nisan gününü yılbaşı kabul eden kişilere "Nisan Balığı" adı verilir. (Poisson d'avril - Nisan Balığı)

1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı?

Daha sonra 1 Nisan günü İngiltere'de April Fools' Day yani Nisan Aptallar Günü olarak kutlanırken İskoçya'da Gowk veya Cuckoo günü olarak anılmaya başlandı.

1 Nisan yada diğer adıyla Nisan Balığı daha sonra Hollanda, Kanada, ABD gibi dünyanın birçok ülkesinde tanınmaya başlandı. 1 Nisan tarihine ilişkin başka bir efsaninede Pagan kültüründen geldiği söylenir. Bu da 1 Nisan günlerinde kutlanılan Fous bayramıdır. Antik Roma dönemindeki Hilarya adı ile benzerlik gösteren bayram kutlamaları gerçekleştirilir. 

1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi?

1 Nisan şakası nedir, nasıl ortaya çıktı?

Farklı kültürlerdeki halklar arsında gelenek halinde kutlanılan 1 Nisan şaka gününün günah olup olmadığı da merak ediliyor. Bazı kesimlerde 1 Nisan günü müslümanlara karşı katliam yapıldığı söylense de bu bilgiye dair hiçbir kanıt bulunmuyor. Farklı kültürlerde farklı inançlar eşliğinde kutlanan ve bir alışkanlık haline getirilen 1 Nisan günü nün sadece Hristiyanların adeti olmadığı bilinir. Bundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 1 Nisan'ın haram olduğuna dair herhangi bir açıklaması bulunmamaktadır.

Fakat, karşısındaki kişiye yalan söyleyerek yapılan şakalar haram olarak kabul edilir. Çünkü bu şakaların altında yalan vardır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal