Tarihi Buluşma Gerçekleşti! Erdoğan ve Putin'den Çok Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, St. Petersburg'daki Konstantin Sarayı'nda Rus lider Vladimir Putin'le bir araya geldi.

09.08.2016-17:47 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Tarihi Buluşma Gerçekleşti! Erdoğan ve Putin'den Çok Önemli Açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldi.

St. Petersburg'daki görüşme öncesi gazetecilere konuşan Putin, Türkiye'deki hain darbe girişimiyle ilgili açıklamada bulundu.

Putin, Rusya'nın ilkesel tavrının anayasaya aykırı her türlü girişimin karşısında olduğunu belirterek, "Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum" ifadesini kullandı. Liderlerin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Şu dakikalarda heyetler arası görüşme gerçekleştirildi.

"Darbe kalkışmasıyla ilgili yol açtığı iç krizden sonra sizi arayan ilk liderlerden bir tanesi olduğumu biliyorum. Ve tekrar bizim ilkesel tavrımızı dile getirmek istiyorum. Biz her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı olan bu tarz girişimlere karşı olacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Putin’e samimi misafirperverliği için teşekkür ediyorum. Putin’le kapsamlı ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdik.

İKİ TARAF DA KARARLI

İlişkilerin eski seviyelere taşınmasında iki taraf da kararlı.

Malum hadiseden sonra ilk yüz yüze görüşmemizdi. Aynı zamanda 15 temmuz darbe girişiminden sonra ilk yurt dışı ziyaretimi Rusya’ya yapmış oldum. Charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünlerine kısıtlamalarının ortadan kaldırılması, vizesiz giriş konusunda adımları peyderpey ve müşterek olarak atacağız.

ORTAK KOMİSYON KONUSUNDA MUTABIK KALDIK

Türk-Rus ortak komisyonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Akkuyu santrali gibi dev işbirliği projelerini hızlandırma kararı aldık. Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz.

Malumunuz 15 Temmuz gecesi Türkiye, tarihinin en alçak en saldırılarından birini yaşadı. Fetullahçı bir grup ülkemize saldırdı. Tüm bunlara rağmen biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türk Akımı projesi hızla hayata geçirilecektir. Türk akımı projesinin Avrupa’ya geçmesi noktasında ilgili bakanlarımız harekete geçecektir.

SADECE İKİLİ DEĞİL BÖLGESEL ÖNEM TAŞIYOR

Sayın Başkan’ın darbe girişiminin hemen ertesi günü araması dayanışma ve güven tesis etmiştir. Türk-Rus ilişkileri sadece ikili önem taşımıyor aynı zamanda bölgesel olarak barış için önemli anlam teşkil ediyor.

SURİYE KONUSU

Öncelikle şu ana kadar yapmış olduğumuz görüşmede bu konuyu ele almadık şimdi bu konuyu değerlendireceğiz. Bu konu bu basın toplantısından sonra gerçekleşecektir.

Putin'in konuşmasından satır başları:

Türkiye'deki siyasi sıkıntılara rağmen sayın Erdoğan Rusya'ya değerli bir ziyaret gerçekleştirdi. Yapıcı görüşmeler gerçekleştirdik ve önceliğimiz krizden önceki durumumuza dönmektir.

Kısıtlamaları kaldırıarak orta büyüklükteki projelerimizi hayata geçitmeyi planlıyıruz. Bunun için ükü ülkenin karma komisyonları çeşitli toplantılar gerçekleştirecek. en önemli noktayı enerji ve enerji projeleri tutuyor. Bu enerji projelerini hayata geçirmek için büyük sorumluluklar gerekiyor. Türk şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, bilimsel ilişkileri geliştirerek 2016-2019 yılları arasındaki kısa vadeli programımızı hayata geçirmek istiyoruz.

KİLİT NOKTA ENERJİ

Türk-Rus ilişkilerinde kilit nokta enerji. Bu enerji projelerini hayata geçirmek için somut adımlar atmalıyız. Rus turistlerin Türkiye'ye tekrar gelmesi konusunu da konuştuk.

Suriye konusunda da yapılması gerekenleri de görüştük. Buradaki terörle olan mücadelenin en önemli nokta olduğu konusunda görüş birliğimiz devam etmektedir.

SORU-CEVAP

Bu görüşmede Suriye başlığı ne kadar yer aldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şuana kadar yapmış olduğumuz görüşmede bu konuyu henüz ele almadık. Basın toplantısından sonra beraberce bir araya gelip konuyu değerlendireceğiz.

Putin: Ben de Sayın Erdoğan'ın sözlerine katılıyorum. Hepinizin bildiği üzere Suriye krizinin çözümü konusundaki fikir ayrılıklarımızın herkes farkında. Bu konuyu bakanlarla birlikte ayrı bir toplantıda görüşme kararı aldık.

Demokratik değişimler ancak demokratik yöntemlerle sağlanabilir. Görüşlerimizin ortaklaşması bence yine de mümkün. Ortak amacımız var; Suriye krizinin çözülmesi. Dolayısıyla bu platformda, bu ortak bakış açısından yola çıkarak uygun çözüme ulaşabileceğimizi düşünüyorum.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal