Akaryakıtta Gizli Zam Yaptıkları Tespit Edildi

Rekabet Kurumu’nun Eylül ayı sonunda “kar marjı ve fiyat belirlemesi” yapmaları sebebiyle haklarında soruşturma başlattığı BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas’ın akaryakıt ürünlerine 1-2 kuruşluk gizli zam yaptığı ortaya çıktı.

12.11.2018-09:05 - (Son Güncelleme: 12.11.2018-08:59) Akaryakıtta Gizli Zam Yaptıkları Tespit Edildi

Rekabet Kurumu’nun Eylül ayı sonunda “kar marjı ve fiyat belirlemesi” yapmaları sebebiyle haklarında soruşturma başlattığı BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas’ın akaryakıt ürünlerine 1-2 kuruşluk gizli zam yaptığı ortaya çıktı. Vatandaşlar tarafından akaryakıt istasyonlarında ürünlere bir iki hafta arayla 1-2 kuruşluk gizli artışlar olduğu yönünde şikayetler başladı. Artışların nedeni incelendiğinde kabinenin döviz kurlarındaki hareketlilik sebebiyle vatandaşa akaryakıttaki artışları engellemek için Mayıs ayında başlattığı eşelmobil sistemi öncesinde dağıtım şirketlerinin pompa istasyonlarının karından 16 kuruşa varan miktarda uyguladığı kesintinin şimdi bu gizli artışlarla giderilmesi olduğu belirlendi.

İktidarın eşelmobil kararı sonucu ÖTV indirimini özellikle akaryakıt ithalatçılarının fiyatlara yansıtmadığı bildirilmişti. Fiyat farklarının akaryakıt fiyatlarına yansıtılmaması sonucunda önce 43-45 kuruşluk bir zam beklentisi olduğu açıklanmıştı. Bu konuda BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas’ın başını çektiği dağıtım firmaları, ÖTV indirimi uygulamasına rağmen TÜPRAŞ ve EPDK’nın zamları yaptırmadığını söylemişti. Zammın engellendiğini iddia eden bu akaryakıt dağıtım firmaları, o gün zararlarını bayisi olan pompa istasyonlarının karlarına yansıtmıştı.

 

YARI YARIYAYDI

Akaryakıt dağıtım firmalarının yapılmadığını iddia ettikleri 43-45 kuruşluk zam ile alakalı zararlarının önce yarısını pompa istasyonlarına yansıttıkları tespit edildi. Ardından dağıtıcı ve bayi karı olan 43-45 kuruşun yarısının bölüşülmesinden sonra yine bir karar alan BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell&Turcas ortaya çıkan 22-23 kuruşun da yarısını da yine istasyonlara yansıtmış, istasyonlarda 12-13 kuruşluk bir kar marjı elde etmişti.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal