Zona hastalığı nedir, zona hastalığının belirtileri nelerdir?

Cilt hastalıkları arasında en sık görülen zona hastalığıdır. Tedavisi oldukça zor olan, Zona hastalığı nedir? Zona Hastalığı belirtileri nedir? Zona nasıl tedavi edilir? Gibi merak edilenleri sizler için araştırdık.

13.04.2018-12:16 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-14:13)

Sık görülen ve oldukça rahatsız edici bir hastalık olan zona hastalığı hakkında; Zona hastalığı nedir?  Zona Hastalığı belirtileri nedir? Zona nasıl tedavi edilir? Zona hastalığı bulaşıcı mıdır? Gibi en çok merak edilenleri sizler için haberimizde bir araya getirdik.

Bağışıklık sistemiyle doğrudan ilişkili olan zona hastalığı, günlük yaşantının beraberinde getirdiği birçok etken sebebiyle kolaylıkla ortaya çıkabilir. 

Zona hastalığı nedir?

Zona diye adlandırılan deri hastalığı, suçiçeğine neden olan virüsün meydana getirdiği sinir iltihabı hastalıdır. Bazı kişilerde çocukluk dönemlerinde suçiçeği olarak görülürken bazılarında da ilerleyen yaşlarda zona olarak ortaya çıkmaktadır. 

İLltihaplı zonanın belirtileri nelerdir?

-Bir iltihap hastalığı olan zona şiddeti ve süresi bakımından herkeste farklı görülen bir rahatsızlıktır. Hastalığın en sık görülen belirtileri arasında deride döküntü, ağrı, yanma ve kaşınma görülür. Bağışıklık sistemi fazlasıyla zayıf kişilerde şikayetler, uyku uyutmayacak ve ilaç ile hafiflemeyecek kadar ağır ilerleyebilir.

-Tabi zona hastalığının belirtilerinin ortaya çıkmasında bazen değişiklikler görülebilir. Deride oluşacak döküntü öncesi şiddetli ağrıda yaşanabilir. Bu durum, ağrının olduğu bölgeye göre sıklıkla kalp krizi, böbrek taşı veya apandisit ile karıştırılabilmektedir. Böyle durumlarda deri döküntüleri genellikle ağrı başladıktan birkaç gün sonra ortaya çıkmaktadır.

-Zona hastalığı seyrekte olsa yüz ve baş bölgesinde de görülebilir. Özellikle dil ve ağız içindeki zona döküntüleri son derece acı vericidir. Gözde olması görme sorunlarına; kulakta olması ise kulak çınlaması ve duyma problemlerine yol açacağı için yakın takip gerektir

Zona bulaşır mı?

Zona hastalığı denilince akla ilk gelen sorulardan biride, zonanın bulaşıcı bir hastalık olup olmadığı? Şunu hemen söylemeliyiz ki zona bulaşıcı bir hastalık değildir. Fakat bazı durumlarda zona hastası olan kişinin vücudunda ki yaralara dokunulması, karşı tarafta suçiçeği oluşumuna neden olabilir. 

zona tedavisi nasıl yapılır?

Zona hastalığı nasıl tedavi edilir?

-Zona tedavisinin en önemli kısmını ağızdan alınan antiviraller oluşturur. Tedavi süresince B vitamini ve vücut direncini artırıcı takviye almak çok önemlidir. Özellikle B vitamini zona sonrası oluşabilecek ağrıların önlenmesinde çok yardımcıdır ve ağrının tedavi sırasında mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

-Hastalık genç hastalarda 2-3 haftada, yaşlı kişilerde ise 6-8 haftada iyileşir. Zona hastalarının büyük çoğunluğu hastalığın herhangi uzun süren etkilerini yaşamazken, yaklaşık yüzde 3’ünde zonaya bağlı nöropati denilen uzun dönemde gerileyen bazı etkiler ortaya çıkabilmektedir.

Zonadan korunmanın yolları neler? 

Oldukça rahatsız edici bir cilt hastalığı olan zonadan korunmanın yolları var mı? Diye merak ediyor olabilirsiniz. Birçok hastalıktan olduğu gibi zona hastalığından da korunmanın yolları vardır. Bunlar şöyledir;

-Orta yaş üstü bireylerde daha sık görülen cilt sorunlarından biri olan zonadan korunmak için, stres gibi psikolojik etkilere maruz kalmamak önemlidir. Bu yüzden stresle başa çıkmanın yolları öğrenilmelidir. 

-Aynı zamanda kola ve hazır meyve suyu benzeri asitli içecekler fazla tüketilmemeli, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi de önemlidir. Doğrudan olmasa da farklı cilt problemlerinin de etkisi olabileceği için, cilt temizliğine özen gösterilmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal