Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı arasındaki farklar nelerdir? Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ile ilgili ilginç bilgiler

İnsan vücudu için gerekli olan enerjiyi sağlayan kaynaklardan birisi olan yağlar arasında en çok zeytinyağı ve ayçiçekyağı kullanılıyor. Bu iki yağ arasında ne gibi farklar olduğu ise merak konusu. Peki Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı arasındaki farklar nelerdir? İşte zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ile ilgili ilginç bilgiler...

27.05.2022-13:54 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-13:54) Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı arasındaki farklar nelerdir? Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı ile ilgili ilginç bilgiler

Çağlar boyunca insanların beslenmesi için kullanılan yağlardan günümüzde en çok zeytinyağı ve ayçiçekyağı sofralarda kullanılmaktadır. Zeytinyağı ve ayçiçekyağının kendilerine has özellikleri ve faydaları bulunmakla beraber iki yağ arasındaki farklar da son zamanlarda araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Peki Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı arasındaki farklar nelerdir?

Zeytinyağı faydaları nelerdir?

Zeytinyağı; natürel, riviera ve rafine zeytinyağı olarak çeşitli türlere ayrılmaktadır.

Rafine zeytinyağı

Rafine zeytinyağı, rafinasyon işleminde kokunun yok edilmesi, renk tonunun daha açık olması ve serbest asitlik düzeyinin azaltması sonucu ortaya çıkan çeşididir.

Riviera zeytinyağı

Riviera zeytinyağı, yüksek asitlik derecesine sahip, rafine ve natürel zeytinyağının birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan zeytinyağı çeşidine verilen addır.

Naturel zeytinyağı

Natürel zeytinyağı, sadece fiziksel işlemler uygulanarak üretilen yağdır. Naturel zeytinyağında diğer yağlardan farklı olarka yoğun bir koku ve tat vardır. İşleme gerek duymadan doğrudan tüketilebilir.

Zeytinyağı ve ayçiçek yağı

Zeytinyağının bilinen faydaları ise şu şekildedir:

Zeytinyağı çocuklarda beyi gelişimini, kemik yapısını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Yaşlı bireyler içinse çok faydalı bir vitamin olan, E vitamini kaynağıdır.

Uzmanlar, zeytinyağında olan tekli doymamış yağlardan kilo almanın zor olduğunu söylemişlerdir. Zeytinyağıyla ilgili yapılan araştırmalar, kilo verme amaçlı kullanılmasında olumlu neticeleri olduğunu ortaya koymuştur.

Zeytinyağının sindirim sistemine destek olduğu bilinmektedir. Bağırsak hareketlerini iyileştirmek ve sindirim sistemini temizlemek amacıyla tıbbi bir yağ olarak kullanılmaktadır.

Doğal zeytinyağı yüzde 70 oranında tekli doymamış yağ asidi içerir. Sonuç olarak, kandaki kolesterol birikimini ve kalp problemlerini azaltır.

Zeytinyağı içerisinde yüksek oranda E vitamini bulundurur ve bu vitamin cildi rüzgâr, güneş ışınları vb. dış etkenlerden korur. İlaveten zeytinyağı son derece iyi bir nemlendirici özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini ile cildi akneden, iltihaplanmadan, cilt kanserinden korumaktadır. Topuklarda oluşan çatlarında tedavisinde kullanılabilir.

Zeytinyağı, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar niteliklere sahip fenoller bakımından zengindir. Sonuç olarak zeytinyağının kullanımı patojenik bakterilerin büyümesini önlemeye yardımcı olarak iltihabı hafifletir.

LDL kolesterol, pulmoner kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini artıran kötü bir kolesterol çeşididir. Yaklaşık 40 antioksidan kimyasal açısından zengin sızma zeytinyağı, LDL kolesterolün oksidasyon tesirlerini azaltmaya destek olur. Bununla birlikte HDL kolesterol düzeylerini de artırır.

Antioksidanlar nazarında zengin olan zeytinyağı, insan bedeninin doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır. Doğal bitkisel terapide ve kozmetik ürünlerde kullanılan bu yağ, cilde doğal parlak bir görünüm vermektedir.

Zeytinyağının insan bedenini kanserli büyümeye, bilhassa da bağırsak kanserine karşı koruduğu söylenmektedir.

Ayçiçekyağı faydaları nelerdir?

Ayçiçeği yağı yemeklerde kuyruk yağı ve hayvansal yağlar yerine kullanıldığı için kötü kolesterolü de düşürmektedir. A, D, E, K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler de her insanın alması gereken vitaminlerdir.

Çoklu doymamış yağ asitleri içerdiğinden, beyin gelişimi için olumlu etkilere sahiptir.

Tansiyonu, kan dolaşımını ve kolesterolü düzenleyen sağlıklı bir yağ tercihidir. Aynı zamanda astım hastalarını rahatlatan bir yağ türüdür. Astım krizlerinin etkisini en aza indirebilme özelliğine sahiptir.

Diyabet hastalarında insülin ihtiyacını karşılaması da ayçiçeği yağı faydaları arasında yer alır.

Hayvansal yağlara göre, metabolizmaya etkisi daha kuvvetlidir.

Omega-3 içermesi sebebiyle vücutta enfeksiyon riskini ortadan kaldırır ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Hücre yenilediği için kozmetik ürünlerinde tercih edilmektedir.

E vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirken, kalp hastalıkları riskini de önler. Vücut için antioksidan kabul edilir.

Zeytinyağı ve ayçiçeği yağı arasındaki farklar nelerdir?

Zeytinyağı ile ayçiçeği yağı arasında bazı farklar bulunur. Ayçiçek yağı yanma derecesi daha düşük olduğu için kızartmalardaki bozulma süresi daha kısadır. Zeytinyağı ise türüne göre sıcak ve soğuk yemeklerde gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal