Zeytinyağı Nasıl Saklanır?

Saklama yöntemini doğru ayarlayamamak kişinin sağlığını tehdit edebilir. Peki, zeytinyağı nasıl saklanır? Zeytinyağı saklanırken nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar...

09.02.2021-11:12 - (Son Güncelleme: 21.02.2022-15:55)

Yanlış saklama yöntemlerinden dolayı zeytinyağı yapısında oluşan değişiklikler kişi sağlığını tehdit edebilir. Zeytinyağı muhafaza ederken en önemli husus direkt güneş ışığı ile temas etmemesini sağlamaktır eğer bunu sağlayamazsanız, zeytinyağının kısa bir süre içerisinde bozulabilir. Zeytinyağının son kullanma tarihi de bulunmaktadır, son kullanma tarihi geçen zeytinyağı gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Peki, zeytinyağı nerede ve nasıl muhafaza edilmelidir?

Işık, oksijen, sıcaklık, hava ve zaman zeytinyağı saklanırken dikkat edilmesi gereken 5 önemli kuraldır. Zeytinyağını saklamanın en iyi yolu nem bulunmayan bir yerde oda sıcaklığı ısısında ağzı sıkı bir şekilde kapalı olarak, teneke, seramik veya renkli cam kutularda saklamaktır.

ZEYTİNYAĞI PLASTİK ŞİŞEDE MUHAFAZA EDİLİR Mİ?

Plastik ve beyaz cam şişeler zeytinyağının saklanması için tavsiye edilmemektedir. Zeytinyağının içerisinde bulunan klorofil, şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığı için okside olarak istenmeyen lezzetler meydana getirmektedir.


RUTUBETSİZ YERDE SAKLAYIN!

Zeytinyağının uzun ömürlü olmasını istiyorsanız doğrudan ışık görmeyen bir yerde saklamalısınız. Zeytinyağının muhafaza edildiği oda ya da saklandığı ortam sıcaklığı 18 ila 20 derece civarında olmalıdır. Zeytinyağı bulunduğu ortamın kokusunu hızlı bir şekilde çeker bu neden ile yabancı kokunun bulunmadığı rutubetsiz alanları tercih etmelisiniz.

BUZDOLABINDA SAKLANIR MI?

Zeytinyağı asla buzdolabında muhafaza etmemelidir. Zeytinyağı 5 ila 6 derece sıcaklıkta katılaşmaktadır. Buzdolabında saklanan zeytinyağı soğuktan dolayı katılaşır ve zeytinyağının rengi dumanlı bir hal alır. Oda sıcaklığına çıkartılan zeytinyağı kısa bir zaman içerisinde sıvılaşır fakat soğuktan dolayı kapak ağzında oluşan buğu, su damlacığı olarak yağın üzerine damlayabilir, yağın acı olmasına yol açabilir. Bu nedenle zeytinyağının buzdolabında saklanması önerilmez.

ZEYTİNYAĞININ SON KULLANMA TARİHİ VAR MI?


Zeytinyağı çok uzun süre boyunca tazeliğini koruyan bir ürün değildir bu sebepten dolayı da zeytinyağının ağzı açıldıktan sonra en fazla 2 ay içerisinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

RENKLİ CAMLARDA MUHAFAZA EDİN!

Renkli cam, teneke ve toprak kaplar zeytinyağını en iyi muhafaza eden saklama kaplarıdır. Önerilen bu kapların içerisinde bulunan zeytinyağını serin ve rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmek önerilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal