Zehirli pusula denizanası nedir, ölümcül mü? Marmara'da görülmeye başlandı

Yaşam alanları Akdeniz ve Ege olan zehirli pusula denizanaları Marmara Denizi’nde görülmeye başladı. Denizanaları gören kişiler tedirgin olurken neden görülmeye başladığını araştırıyorlar. Deniz sıcaklığında yaşanan artış nedeni ve denizde görülen kirlilik zehirli pusula denizanalarını yüzeye taşıdı. Peki, Zehir pusula denizanaları neden Marmara’da görülüyor? Zehir pusula denizanaları öldürür mü? Zehirli pusula denizanaları nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

18.04.2022-15:31 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-15:31) Zehirli pusula denizanası nedir, ölümcül mü? Marmara'da görülmeye başlandı

Deniz ülkesi olarak zaman zaman pek çok farklı deniz canlısı türüne şahit olmaktayız. Ancak bu kez görülen deniz canlısı korkuya neden oldu. Yaşam alanı Akdeniz ve Ege olan zehirli pusula denizanası görenleri korkuttu. Marmara’da görülen bu canlının Çanakkale Boğazı ve sahillere vurması neden şimdiye kadar görülmediğini sorularını akıllara getirdi. Peki, Zehir pusula denizanaları neden Marmara’da görülüyor? Zehir pusula denizanaları öldürür mü? Zehirli pusula denizanaları nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

Zehirli pusula denizanaları nedir?

Bir süredir denizlerdeki kirlilik nedeniyle oluşan müsilaj ile ilgili çalışmalar devam etmekteydi. Bir deniz ülkesi olan Türkiye’de denizlerde görülen müsilaj oldukça can sıkıcı bir durum olarak gündemde yerini aldı. Özellikle Marmara Denizi’nde görülen bu olaydan sonra şimdi de zehirli pusula denizanaları görülmeye başladı. Vatandaşlar durumla ilgili tedirginlik yaşarken neden görülmeye başladığı ile ilgili araştırmalarını da yapmaktadır. Bilimsel ismi chrysaora hysoscella olan zehirli pusula denizanaları yüzey suyu sıcaklığının 2 santigrat derece artması ve denizdeki kirlilik nedeniyle Marmara'da da görülmeye başlandı. Çanakkale Boğazı’nda ve sahillerde görülen kırmızı, sarı ve kahverengi renklerde olan zehirli pusula denizanaları görenleri korkutuyor. Asıl yaşam alanı Akdeniz ve Ege olan denizanalarının 1,5 metreyi bulan tentaküllere sahiptir.

Zehirli Pusula Denizanası

Zehirli pusula denizanası ölümcül mü?

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, Marmara’da görülen zehirli pusula denizanaları hakkında vatandaşları uyardı. Görenlerin kesinlikle temas etmemesi gerektiğini vurgulayan Türkoğlu, 20 yıl öncesinde Marmara Denizi’nde böyle bir sorun olmadığını altını çizdi. Prof. Dr. Türkoğlu, "1,5 metre tentakül uzunluğuna sahip zehirli bir tür. Bu tür aslında Akdeniz'de var, güneyde yaygın. Fakat Marmara ve Karadeniz'de görünmeyen bir türdü. Son zamanlarda iklim değişimi nedeniyle özellikle Marmara'da yüzey suyu sıcaklığı 2 santigrat derece fazlalaştı. Bu tür, burada üreme şansı buldu. Marmara Denizi'nin aşırı kirlenmesi de bu denizanaları için besin içeriğini arttırdı." ifadelerini kullandı.

Kesinlikle dokunulmamalı!

Havaların ısınmaya başlamasıyla yavaş yavaş deniz sezonu da açılıyor. Denize giren vatandaşların zehirli pusula denizanası ile karşılaşması durumunda kesinlikle dokunmaması gerektiğini vurguları. Prof. Dr. Türkoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Ne denizdeki canlı bireylere ne de kumsala taşınmış ölü bireylere dokunulmamalı. Çünkü bunların tentakülleri yapışkan kapsüllerle dolu. Temas edildiğinde bu kapsüller cilde yapışıyor ve bu kapsüllerin içindeki kimyasal madde ciltte kızarıklık, kaşıntı ve yanma benzeri etkenler oluşturuyor. Temas edildiğinde hemen denizden çıkılmalı. Temas edilen cilt kısmı amonyak ya da sirke ile yıkanmalı. Kesinlikle tatlı su ile muamele edilmemeli. Çünkü tatlı su bu kapsülleri patlatır ve daha fazla zarar verir. Yumuşak bir havlu ile kapsüllerin üzerine bastırmadan tutulmalı. Daha sonra denizdeki kumla fazla bastırmadan temizlenebilir. Bazı hassas bireylerde etkisi devam edebilir. Problem devam ederse doktora gidilmeli."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal