Zatürre ve Grip Aşısını İhmal Etmeyin!

Her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan zatürre ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın en önemli yolu ise aşı yaptırmaktır. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olan bireylerin şimdiden zatürre, Eylül ayından sonrada grip aşılarını yaptırması gerekiyor.

20.07.2020-12:59 - (Son Güncelleme: 20.07.2020-12:55) Zatürre ve Grip Aşısını İhmal Etmeyin!

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Coronavirüs vaka sayılarındaki azalmaların yeterli olmayıp, yaklaşık 500'lere kadar düşmesi gerektiğini vurguladı. Bu dönemde vaka sayılarının düşmesi sonbahar ve kış aylarında bir şans olabileceğini belirten Prof. Dr. Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarının arttığını hatırlatarak, şimdilerde zatürre, Eylül ayı itibarıyla da zatürre aşılarının yaptırılması önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ‘Bu dönemde hasta sayısı giderek artacak olursa bununla beraber yanında eşlik edecek başka birçok virüs hastalığı da eş zamanlı karşımıza çıkacak. Bunların bulunması klinik tabloları daha da ağırlaştıracak’ ifadelerini kullandı.

AŞILARINIZI ZAMANINDA YAPTIRIN

Coronavirüse karşı birçok aşı çalışmasının yürütüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Yalçın, ‘Özellikle 65 yaş üzeri kronik akciğer, karaciğer hastalıkları, böbrek yetmezliği, kanser hastaları, steroid kullananlar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların mutlaka eylülden itibaren grip aşısı ve şimdiden de zatürre aşısını yaptırması gerekiyor. En azından bizim gribe ve zatürreye karşı korunmamız açısından bu dönemde ciddi katkısı olacaktır. Covid-19 için birçok aşı geliştirme çalışması halen devam ediyor, ama bunlar 3-5 aylık süreçte en azından elimizde olamayacak. Onun için grip aşımızı mevsimi gelince yaptıralım, zatürre aşısını şimdi bile yaptırabiliriz ki devletimiz bunu sağlayabiliyor. Sağlık kuruluşlarında bahsettiğimiz hastalıkları olan bireyler ücretsiz yaptırabiliyor’ dedi.

KOMPLİKASYONLARA KARŞI ETKİ SAĞLAYABİLİR

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, ‘Coronavirüse karşı bu aşıların bir etkisi yok ama aşılarınızı yaptırırsanız en azından grip olmayacaksınız. Bizim gripten daha fazla korktuğumuz, ikincil bakteriyel enfeksiyonlardır. Burada karşımıza çıkan en büyük ajan zatürre aşısıdır. İleri yaştaki kronik rahatsızlıkları olan bireylerde öldürücü olabiliyor o nedende bu aşıları özellikle yaptırmamız gerekiyor. Dolaylı bir şekilde Coronavirüsle karşılaştığımızda dahi kısmen bu tür komplikasyonlara karşı katkısı olacaktır’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal