Zargana anlamı nedir? Zargana insan diye kime söylenir? TDK'ya göre zargana anlamı

Günümüzde pek kullanılmayan zargana kelimesinin anlamı çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. Daha önceden Uskumrugiller ailesine ait olduğu bilinen fakat bugün Belondiae ailesinin üyelerinden birisi olan uzun vücutlu bir balık türüne verilen zargana tabiri bazı insanlara argo dilinde hitap olarak da söylenir. Peki, zargana anlamı nedir? Zargana insan diye kime söylenir? İşte TDK'ye göre zargana anlamı..

19.06.2022-16:51 - (Son Güncelleme: 19.06.2022-16:51) Zargana anlamı nedir? Zargana insan diye kime söylenir? TDK'ya göre zargana anlamı

Bazen televizyonda izlediğimiz bir programdan yada internette dolaştığınız sırada karşımıza farklı kelimeler ortaya çıkabiliyor. Günlük hayatta pek karşımıza çıkmayan ve ilk kez duyulan kelimeler kelimenin kökenlerine ilgi duyanlar arasında araştırma konusu oluyor.

Bu kelimelerden bir tanesi de zargana kelimesidir. Zargana, daha önceleri Uskumrugiller ailesine ait olan fakat günümüzde Belondiae familyası üyeleri arasında yer alan balık türünün adına verilen zargana ailesinin üyelerinden birisi olan uzun vücutlu bir balık türüne verilen isimdir.

Kelimenin hangi dilden kültürümüze kadar geldiği merak duyulan noktalar arasınTDK'ya göre zargana anlamıda yer alırken, kelimelerde köken araştırması yapanlar genel olarak TDK'ya göre anlamlarına bakıyorlar.

 

TDK'ya göre zargana kelimesinin anlamı

Zargana kelimesi, dil kültürümüzde oldukça kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Rus dilinden Türkçe'ye geçen zargana, Uskumrumsugiller familyasından olan yaklaşık 40-60 santimetre boyunda olan bir balık türüne verilen addır. Vücudu silindir biçiminde olan ve gaga gibi ince ve uzun sivri bir ağız yapısına sahip olan zargana balığı şimdilerde Belondiae familyası üyelerindendir.

Zargana insan diye kime söylenir?

Argo dilinde zargananın kullanımı sinirli ve zayıf kişilerin zargana balığına benzetilmesi ile ortaya çıkmıştır. Zargana balığının uzun boylu, zayıf ve uzun ağızlı bir balık olmasında kaynaklı zayıf olan kişilerin birde sinirli olmaları durumunda zargana balığına benzetildikleri bilinir.

Argoda zargana tabiri, gerçekte bir insana hem çok zayıf hem de çok sinirli olduğunu ifade etmek için kullanılır. Kelimesin normal şartlarda aşağılayıcı bir yönü de vardır. Zargana ifadesinin günlük hayatın içinde kullanılması kırıcı olarakk görülebilir. Bundan dolayı insanlara balık yakıştırılması karşı tarafı üzebilir. Argo dilinde kullanılsa bile pek ifade edilmemesi tavsiye edilir.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal