Yüzbaşı nedir, nasıl olunur? Yüzbaşı olmak için istenen görev süreleri

Askeriyede görev almak isteyen kişiler yüzbaşının ne olduğunu, hangi görevlerde bulunduğunu merak etmektedir. Yüzbaşı olan kişilerin hangi rütbeleri aldığı araştırılırken konu hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaştık. İşte yüzbaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

27.06.2022-01:52 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-01:52) Yüzbaşı nedir, nasıl olunur? Yüzbaşı olmak için istenen görev süreleri

Askeriyede farklı birçok rütbe bulunurken bu rütbelerden biri de yüzbaşıdır. Yüzbaşının neler yaptığını, rütbelerinin neler olduğunu sizler için araştırdık. En çok bilinen rütbelerden biri olan yüzbaşı rütbesinin ne anlama geldiğini yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Yüzbaşı nedir?

Askerlik sisteminde birçok rütbe yer alırken bu rütbelerden biri de yüzbaşıdır. Askeriyede ast ve üst ilişkisini belirlemek için kullanılan bu rütbeler birçok ülkede yer almaktadır. Yüzbaşı kara ve hava kuvvetlerinde görev yapan üsteğmen ve binbaşı rütbeleri arasında yer alır.Yüzbaşı olarak görev yapan kişiler toplamda 6 sene görevlerini sürdürür. Görevlerinin ilk 3 senesinde yüzbaşı olarak bilinirken diğer 3 senesinde ise kıdemli yüzbaşı olarak görev yaparlar.

Yüzbaşı görevleri nelerdir?

Yüzbaşı olan bir kişi bölük komutanı olarak görev yapar. Bölük ise en az 2 genelde 3- 4 takımdan oluşan en küçük askeri birime denmektedir. Bu birimler ise yüzbaşı tarafından komuta edilmektedir. Her bölükte ise en az 100 asker bulunurken en fazla 200 asker yer almaktadır. Yüzbaşı rütbesinde yer alan kişiler gerek olması durumunda geçici bir süreyle karakol komutanı olarak da görev yapabilir.

Yüzbaşı Nasıl Olunur

Yüzbaşı nasıl olunur?

Yüksek subay rütbelerinden biri olan yüzbaşı askeriyede en çok bulunan kişilerdir. Yüzbaşı olmak isteyen bir kişinin öncelikle subay olması gerekir. Subay olan bir kişi daha sonra rütbelerini yükselterek Yüzbaşı rütbesinde ulaşabilir. Yüzbaşı olarak yükselmek isteyen bir kişinin kaç sene görev alması gerektiği de merak edilmektedir. Yüzbaşının görev alma süresi şu şekildedir:

Asteğmen :1

Teğmen: 3

Üsteğmen: 6

Yüzbaşı: 6

Binbaşı: 6

Yarbay :4

Albay: 4

Tuğgeneral – Tuğamiral: 6

Tümgeneral – Tümamiral: 3

Korgeneral – Koramiral: 3

Orgeneral – Oramiral: 3

Belirlenen rütbe sürelerini doldurduktan sonra yükselebilirsiniz. Ancak yükselme sırasında aldığımız cezalar rütbenizi etkileyecektir. Bu nedenle görev süremiz boyunca ceza almamanız gerekir. Rütbenizi yükselmesi için verilen görevleri düzgün bir şekilde yerine getirmeli ve temiz bir sicile sahip olmalısınız.

En erken kaç yaşında yüzbaşı olunur?

Yüzbaşı olmak isteyen bir kişi öncelikle askeri okuldan mezun olmalıdır. Ya da üniversiteden mezun olan bir kişinin subaylık sınavına girerek sınavı kazanmış olması gerekir. Daha sonra ise rütbelerini yükseltilmesi gerekir. Bu yöntem daha zorlu bir yoldur. Bunun için en kısa yol askeri okuldan mezun olduktan sonra görev sürelerini tamamlayarak yüzbaşı rütbesini yükselmektir. 21 yaşında mezun olduğunu düşünürsek 31 yaşında yüzbaşı olabilirsiniz. Yüzbaşı olmak isteyen kadınlarda aynı görev şartlarını tamamlayarak yüzbaşı rütbesinde yükselebilir. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal