Hostes nedir, nasıl olunur? Hosteslik avantaj ve dezavantajları

Günümüzde birçok kişinin en çok tercih ettiği ve en popüler mesleklerden biri olan hosteslik hakkında bilgi almak isteyen kişiler araştırma yapıyor. Hosteslik hakkında tüm merak edilenleri sizler için açıkladık. İşte merak edilen konu hakkındaki detaylar…

27.06.2022-01:29 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-01:29) Hostes nedir, nasıl olunur? Hosteslik avantaj ve dezavantajları

Havayolları sektörü gelişen bir sektör olarak günümüzde karşımıza çıkıyor. Hızlı ve güvenilir bir ulaşım sağlamak için kişilerin en çok tercih ettiği ulaşım aracıdır. Havayollarının bu kadar tercih edilmesi de direktörü olan eleman ihtiyacını arttırıyor. Bu sektörde en çok duyulan kişisel hostesler oluyor. Hosteslerin neler yaptığı, hostes olmak için hangi şartların istendiği gibi pek çok soru araştırılırken bizde yazımızda konu hakkındaki detayları paylaştık.

Hostes nedir?

Ulaşım için hava yolculuğunu seçen kişilerin uçakta güvenli ve konforlu bir şekilde yolculuk etmesini sağlayan kişilere hostes denir. Hostesler sadece uçak için değil tren, otobüs firmaları gibi şirketlerde de görev yapmaktadır. Fakat hostes denildiği zaman akla ilk gelen hava hostesliğidir. Hosteslik yeni sayılan meslekler arasında yer alırken mesleğin ortaya çıkışı 1920'li yıllara dayanır. O yıllarda erkekler tarafından yapılan bu meslek şimdilerde daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor. Bu mesleği uzun yıllar boyunca yerine getiren kişiler “kıdemli uçuş görevlisi” ve “baş görevli” gibi unvanlara sahip olabilir.

Hostes Nedir

Hostes ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Uçuş için uçaklarda yerinize aldığımızda hostesler ilk olarak emniyet kemeri, acil çıkışlar ve uçak yolculuğu hakkında genel bilgileri sizlerle paylaşır. Yolculuğumuz boyunca uçakta düzenin sağlanması, yolculuk emniyeti gibi hizmetler sunan hostesler neredeyse uçaktaki bütün görevleri yerine getirmektedir. Hosteslerin görevleri şu şekildedir:

Uçuş sırasında yapılması gerekenleri eksiksiz bir şekilde uygulamak,

Uçuş öncesinde yolcuların uçağa geldikleri koridordaki düzeni, koltuk düzenini ve uçak temizliğini sağlamak,

Uçakta bulunan ön ve arka yer alan acil çıkış kapılarını kontrol etmek,

Acil çıkış kapıları yanına uygun kişileri oturmasını sağlamak,

Yolculuk sırasında uçakta verilen yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasından ikram edilmesine kadar geçen tüm işlemleri yerine getirmek,

Uçakta yolcuları karşılamak ve iniş sırasında güzel bir şekilde çıkışlarını sağlamak,

Uçak içerisinde yolculara yardımcı olmak,

Yolcuların el bagajlarının uçakta bulunan üst dolaplara düzgün ve emniyetli bir şekilde yerleştirilmesini sağlamak,

Yolculuktan önce yolcuların acil bir durum karşısında ne yapması gerektiğini okuyarak ve canlandırarak anlatmak,

Yolculuk başlamadan yolcuların kemerlerini kontrol etmek ve koltukları git pozisyonda olmasını sağlamak,

Uçuş sırasında yolcuların yiyecek ve içecek ikramlarını sunmak ve ihtiyaçları olup olmadığını sormak,

Çocuk, yaşlı veya hamile yolcuları ihtiyaçlarıyla özel olarak ilgilenmek ve rahat bir yolculuk yapmalarını sağlamak,

Acil çıkış kapılarının yanında oturan yolcuları detaylı olarak bilgilendirmek,

Uçağın iniş yaptığı sırada yolcuların kemerlerinin takılı olduğunu kontrol etmek ve koltukları dik pozisyona getirilmesini sağlamak,

Yolcuların uçaktan inerken güvenli bir şekilde uçaktan ayrılmasını sağlamak.

Hostesler uçakta yolcuların her türlü ihtiyacını karşılayabilmesi için yardımcı olan kişilerdir. Hosteslik oldukça zor bir meslek olarak bilinmektedir. İnsanlarla iletişimi kuvvetli olan kişiler tarafından tercih edilir.

Hostes olmak için hangi şartlar istenir?

Hosteslik mesleği oldukça zor bir meslek olurken bu mesleği yapacak olan kişiler şartları iyice değerlendirmelidir. Hostes olmak için istenen şartlar şu şekildedir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

En az lise yahut liseye denk bir eğitim kurumundan mezun olmak

İyi bir İngilizce bilgisine ve konuşma,anlama yeteneğine sahip olmak

Havayolu firmasının uygun gördüğü şehirde oturmayı kabul etmek

Sicili ve sabıkası olmamak

Erkekler için : Erkekler için askerlik engeli bulunmamak

Sağlık ve fiziki yeterlilik raporu almak (havaalanının işaret ettiği bir kurumdan)

Daha önce bir havayolu firmasından disiplinsizlik ile ceza almamak

Hosteslerden istenen genel başvuru şartları bu şekildedir ancak kişilerden boy ve kilo şartı da istenir. Hosteslerden istenen boy ve kilolar erkek ve kadınlara göre değişmektedir. Buna göre hosteslerden istenen boy ve kilo şekildedir:

Bayanlar için : 160-180 cm boy istenir

Erkekler için : 170-180 cm boy istenir

Ayrıca Hostes olmak isteyen kişilerden 35 yaşında doldurmamış olma şartı da istenmektedir. Hostes olmak isteyen kişiler ülkemizde bulunan THY, Sunexpress, Pegasus, Onur Air, AtlasGlobal gibi firmaların ilanlarını takip etmelidir.Hostes olmak isteyen kişilerin de iyi biri İngilizceye sahip olması gerekir. İngilizce dünyada ortak bir dil olarak kabul edildiği için hosteslerden özellikle İngilizceyi bilmesi istenir.

Hostes Olmak İçin İstenen ŞArtlar

Hostes olmak için ne yapmalıyım?

Hostes olmak isteyen kişiler öncelikle havayollarının açtığı ilanları takip etmelidir. Yurt içerisinde belli dönemlerde açılan bu ilanlara şartları uygun olan kişiler başvuru yapabilir. Ülkemizde bulunan Havayolları firmalarında çalışmak isteyen kişiler başvurularının ardından bir değerlendirme sürecini tabi tutulur. Şartları uygun olan kişilerin başvuruları onaylandıktan sonra yazılı ve sözlü sınavı katılır. Bununla birlikte hostes olmak isteyen kişiler psikolojik bir teste tabi tutulur. Bu şekilde kişilerin hosteslik yapabilmek için uygun olup olmadığı tespit edilir. Bu süreçleri başarı ile tamamlayan kişiler eğitim sürecine başlar.

Bütün havayolları firmaları seçtiği hosteslere 2 ya da 3 ay boyunca kurs vermektedir. Havayolları şirketleri tarafından sunulan bu kurs toplamda 300 saate yakın bir kurstur. Verilen bu eğitimler sırasında hosteslere anons, uçak içi iletişim, uçak içi servis, uçak tanıtımı, güvenlik prosedürleri, ilk yardım eğitimi verilmektedir. Bu eğitimin ardından kursu başarıyla tamamlayan adaylar hosteslik sertifikasını almaya hak kazanır.

Hostes olmanın avantajları nelerdir?

Hostes olmak isteyen kişiler bu mesleğin avantajlarını da merak etmektedir. Hostesliğin avantajları şu şekildedir:

Hostes olan kişiler yurtiçinde ve yurtdışında seyahat ettikleri için birçok farklı kültürle tanışmaktadır.

Hostes mesleğinin maaşları da oldukça yüksektir.

Hosteslik özellikle zor durumlarda zor insanlarla başa çıkabilmeyi de öğretir.

Hosteslik mesleğinin çalışma saatleri de diğer mesleklere göre azdır.

Hostesler uçak yolculuklarında da indirimli bilet alır.

Hostes olmanın dezavantajları nelerdir?

Hostes olan kişiler özellikle resmi tatillerde de çalışmaktadır. Çünkü tatil süreçlerinde havayolları şirketleri oldukça yoğun bir çalışma süreci içerisinde yer alır.

Hostes olmak oldukça yorucu bir iştir.

Jetlag yüzünden zorlanabilirsiniz.

Hosteslik yapan kişiler ailesinden de uzun süre boyunca ayrı kalmaktadır. Çin'e giden bir hostesin eve dönmesi bir haftayı bulabilir.

Hosteslik yapan kişileri ağır işlerde beklemektedir. Örneğin uçak kapıları oldukça ağır olmasına rağmen kapatıp açma görevi size aittir.

Özellikle çalışma hostesleri saatleri en çok yıpratan konudur.

Hosteslerin Avantajları Nelerdir

Hosteslerin çalışma saatleri nasıldır?

Hostesleri uçuş saatleri de kanunlar tarafından belirlenmektedir. Kanunlar da yer alan ifadelere göre hostesler aylık en az 100 saat uçuş gerçekleştirmelidir.Buna göre hostesler yıllık olarak 900 saat boyunca uçuş yapmalıdır. Fakat hosteslerin haftalık ve Günlük çalışma saatleri değişkenlik gösterir. Sözleşmede yer alan saatleri aşmanız durumunda ise ek ödemeler alırsınız.

Hostesleri gidecekleri yerler hakkında bir ay önceden bilgilendirme yapılır. Yani hosteslerin çalışma saatleri önceden bildirilir. Bu saatler çalıştığınız firmaya göre değişiklik gösterir. Fakat hosteslerin çok yoğun bir iş temposu içerisinde yer aldığı bilinmektedir. Hosteslere yaptıkları bir uçuş sonrasında iki gün boyunca dinlenme süresi verilir.

Hosteslerin meslek hastalıkları nelerdir?

Hosteslerin oldukça zorlu bir görevi olduğunu sizlerle paylaştık. Ona göre hosteslerde görülen hastalıklar şu şekildedir:

Kulak rahatsızlığı,

Radyasyon sebebi ile kanser,

Düzensiz beslenme,

Yorgunluk,

Uyku rahatsızlıkları,

Bel boyun ve sırt ağrıları,

Disk kayması,

Varis,

Bel fıtığı,

Hostes olmak isteyenler hangi bölüm okunmalıdır?

Hostes olmak isteyen kişilerden en az lise mezunu olması istenir. Fakat bazı şirketler kişilerin üniversite mezunu olmasını istemektedir. Hostes olmak isteyen kişiler için belirlenen herhangi bir bölüm yoktur. Hangi bölümden mezun olursanız olun açılan ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz. 

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal