Harekat memurluğu nedir, nasıl olunur? Harekat memuru olma şartları ve görev tanımı

Görev yaptığı havalimanlarında uçakların güvenli olarak iniş ve kalkış yapmalarını sağlayan görevliye hareket memuru denir. Son zamanların en çok tercih edilen mesleklerinden bir tanesi olan hareket memuru ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler hareket memuru olma şartları ve görev tanımı ile ilgili araştırma yapıyorlar. Bizlerde bu yazımızda hareket memurluğu ile ilgili tüm detaylı bilgilere yer verdik.

27.06.2022-00:40 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-00:40) Harekat memurluğu nedir, nasıl olunur? Harekat memuru olma şartları ve görev tanımı

Görevlendirildikleri havalimanlarında uçuş mürettebatı, havayolu temsilcileri ve operasyonlarla ilgili birimler arasında koordinasyonu sağlayan harekat memuru aynı zamanda uçakların güvenli bir şekilde iniş ve kalkış yapmalarını sağlarlar. Yer hizmetlerinden birisi olarak bilinen harekat memurları havacılığın görünmez emektarları arasında yer alır.

Harekat memurluğu nedir, nasıl olunur?

Harekat memurları, görev aldıkları havalimanlarında bir uçağın inişinden tutun kalkışına kadar her türlü ayrıntılarla ilgilenir. Uçuşa çıkacak olan uçağın alacağı yükü gerekli bir şekilde uçağa yerleştirilmesini sağlayan herakat memurları, uçağın ağırlık yapısıyla birlikte uçakta yer alan yüklerin de dengeli olmasında sorumludur.

Harekat memurluğu nedir, nasıl olunur

Aslına bakarsanız, harekat memurları, havalimanı çalışanları arasında en ağır işleri yapan personellerden birisidir. Sürekli olarak havalimanlarının apronlarında görev alan hareket memurları yaptıkları iş gereği sürekli rakam, hesaplama ve ölçümlerle uğraşır. Bu nedenle daha çok sayısal alanda yeteneğe sahip insanların tercih edildiği bir meslektir. Hareket memurunun görev tanımı ise aşağıda maddeler halinde sunulmuştur;

- Uçağın güvenli olarak park pozisyonunu almasını sağlamak,

- Yolcuların yük alım veya tahliyesini kontrol etmek ve aynı zamanda uçağın dengesini sağlayacak bir şekilde yüklerin yüklenmesini sağlamak,

- İniş ve kalkışlar için gerekli olan tüm teçhizatları kontrol etmek ve uçuş başlamadan önce hazır bulundurmak,

- Uçağın güvenli olarak havalanması için gerekli olan tüm kalkış ağırlıklarını hesaplayarak raporlamak,

- Kaptana hazırlanma süreci içinde elindeki raporlarla detaylı bilgi vermek,

Hareket memurlarının bu görev tanımlarının haricinde görevlerinin yanı sıra yolcuların indirilmesi sonrası temizlik, yakıt ikmalleri, ikram ve gidiş yolcularının tekrar geri bindirilmesi gibi konular da vardır. Uçaklarda geri vites olmamasından dolayı uçak sadece motorlar çalışınca ileri doğru hareket eder. Uçaklara yolcuların bindirilme işlemlerini tamamladıktan sonra özel araçlarla hareket ettirilmesi gerekebilir. Harekat memurları bu işlemin de kontrolünü sağlar.

Harekat memurluğu nedir, nasıl olunur

Harekat memuru olma şartları

Harekat memurları, havacılık sektöründe “operation” kavramıyla tanımlanır. Harekat memuru olabilmek için TGS, SHGM, Çelebi gibi yer hizmetlerinde faaliyet gösteren firmaların bünyesinde çalışmak gerekir.

Adı geçen kurumların arada yayınladıkları ilanları takip ederek harekat memuru olarak bu ilanlara başvuru yapılabilir. TGS harekat memuru olabilmek için genellikle en az lise mezunu şartı ve iyi derecede İngilizce istenmektedir. Bu şartlara sahip iseniz, yazılı ve sözlü sınav sonrasında verilen eğitim süreci sonrası harekat memuru olarak görevlendirme alabilirsiniz.

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal