Yurt dışından araç nasıl getirilir? Yurt dışından araç getirme yöntemleri

Türkiye'de yüksek vergilendirme nedeniyle vatandaşlar yurt dışından araç getirme yöntemleri hakkında araştırma yapmaya başladı. İşte yurt dışından araç getirebilmek için bilmeniz gerekenler.

16.04.2022-18:02 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-18:44) Yurt dışından araç nasıl getirilir? Yurt dışından araç getirme yöntemleri

Kiminin gereksinimi kiminin ise hayali araba sahibi olmak. Artan nüfus ve kentleşme ile neredeyse günümüzün çoğu trafikte dolayısı ile de arabaların içerisinde geçmiş oluyor. Uzun saatler boyunca vakit geçirdiğimiz araçlar hayatımızın vazgeçilmezi konumunda. Bu nedenle de bir araç alırken ev alır kadar dikkatli düşünüyor, her detayına ayrı önem veriyoruz. Araç donanım özellikleri, dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alsa da yakıt tüketiminden bakım gereksinimlerine, renginden modeline otomotiv sektöründe son derece geniş bir gösterge çizelgesi bulunuyor.

Otomobil bir tutku. Kimi sürerek çıkarıyor tadını otomobillerin, kiminin ise alternatif yolları var otomobil tutkunu olmak için. Bu işin ticaretini yapan da var, yabancı plakalar tercih ederek, daha havalı ve prestijli görünmeyi amaçlayanlar da. Her iki kesimin de ortak noktası aynı; yurt dışından araç getirmek. Peki, nasıl yabancı plakalı araba alınabilir? 

Yabancı plakalı araba nasıl alınır?

Yurt dışından ülkemize belirli bir süre için araç veya araçlar getirilebilir. Fakat getireceğimiz aracın uzun bir zaman dilimi içerisinde ülkemizde kalmasını amaçlıyorsak o zaman işin seyri değişiyor ve birtakım vergileri ödenmemiz gerekiyor. Yurt dışından getirmek istediğimiz araba için ödememiz gereken vergiyi hesaplarken KDV hesaplaması, ÖTV’li bedel üzerinden KDV hesaplaması, aracın silindir hacmi, ÖTV’li satış bedeli gibi bilmemiz gereken belli başlı şeyler var. Yurt dışından getirilecek aracın fiyatını da hesaba katarak KDV, ÖTV ve diğer unsurlar da göz önünde bulundurularak hesaplama yapılır.

Yabancı plakalı araba nasıl alınır?

Yurt dışından araba nasıl getilir?

Bireysel ya da ticari fark etmeksizin pek çok araç yurt dışından Türkiye'ye getirilebilir. Fakat vergi hesaplaması yapılırken aracın getirildiği amaca bağlı olarak da hesap yapılmalıdır. Yurt dışından ticari amaçla getirilen araçlar için vergi hesaplanırken dikkat edilecek farklı unsurlar da olacaktır.

Türkiye’de temelli değil de belirli bir süre için kalacak araçların yurt dışından getirilmesi için Kara Yolları Denetleme Müdürlüğü tarafından belirlenen kurallar dahilinde işlemler yapılmalıdır. Yurt dışından araç getirebilmeniz için getireceğiniz ülkede işlem öncesi en az yüz seksen beş gün bulunmanız gerekiyor. Araç getirilme süresinde pasaportunuz kontrol edilerek bu süre tespit edilir. Yurt dışından getirilecek araç, işlemlerin yapıldığı aracın sahibi tarafından yapılmalıdır. Aracı başka bir sürücü yurt dışından getiremez.

Bir aracı gümrük vergisiz bir şekilde yurt dışından satın alıp Türkiye’de kullanabilmek de mümkün. Bedelsiz ithalat denilen bu durum için de çeşitli kurallara uyulması şart.

Yurt dışında en az iki yıl hayatını idame etmiş sonrasında ikametini ülkemize taşıyan kişiler bu durumdan yararlanabilir. Eğer yurt dışına görev sebebiyle gönderdiyseniz ve herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyorsanız bu iki senelik süreden muaf olursunuz. Vatandaşlığını Türkiye’ye taşımak isteyen, ikametini de ülkemize geçirecek araç sahipleri de bu iki senelik süreden muaf olurlar.

Yurt dışında yaşamış fakat vefat etmiş birinin varisiyseniz, vefat eden kişinin aracını Türkiye’ye sizin getirmeniz mümkün. Bu şartları karşılayan tüm araç sahiplerinin gümrükte vergi muafiyeti vardır. Vergiden muaf olan araç sahiplerinin KDV ve ÖTV gibi ödemeleri ise şarttır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal