Yuri Gagarin Kimdir?

Yuri Gagarin kimdir? Uzaya çıkan ilk insan kimdir? Yuri Gagarin uzaya nasıl çıkmıştır? Yuri Gagarin'in hayatı ve biyografisini sizler için derledik.

27.03.2021-15:18 - (Son Güncelleme: 27.03.2021-15:18) Yuri Gagarin Kimdir?

'Yuri Gagarin kimdir?' sorusu uzaya çıkan ilk insan olması sebebiyle Yuri Gagarin'in hayatı merak konusu oluyor. İşte, Yuri Gagarin'in hayatı ve Sovyetler Birliği'nin ilk uzay misyonu hakkında bilgiler.

YURİ GAGARİN KİMDİR?

Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin, 9 Mart 1934 tarihinde Gzhatsk yakınlarındaki Klushino köyünde doğmuştur. Asıl adı Yuri Akekseyeviç Gagarin'dir. Doğduğunda Sovyetler Birliği, Rus dünyasının hakimiydi. Gagarin'in ailesi ise bir çiftlikte çalışmaktaydı. 

Baba Gagarin marangozluk ve tuğla yapıcılığı ile meşgulken anne Gagarin sütçüydü. Yuri Gagarin, bu ailenin üçüncü çocuğuydu.

Yuri Gagarin'in ikamet ettiği Klushino köyü 1941 Kasım'ında Almanlar tarafından işgal edidi. İşgal süresince Gagarin ailesi evlerinin arka bahçelerine inşa ettikleri küçük bir kulübede yaşamak zorunda kaldı. Ayrıca, Yuri Gagarin'in iki kardeşi Almanlar tarafından esir alınmış ve Polonya'daki esir kampına gönderilmişti.

YURİ GAGARİN'İN EĞİTİM HAYATI

Yuri Gagarin, 1955 yılında şehrinin teknik okulundan mezun olduğunda planlarının içerisinde Sovyet Ordusu'na girmek düşüncesi vardı. Ancak daha sonra bir tavsiye ile Orenburg'daki Chkalov Hava Kuvvetleri Pilot Okulu'na girdi. 1957 yılında MiG-15 adı verilen bir Sovyet uçağını tek başına kullandı. Daha sonra Orenburg Tıp Fakültesi'nde okuyan Valentina Ivanova Goryacheva ile tanıştı ve bu kadınla 7 Kasım 1957'de dünya evine girdi.

YURİ GAGARİN VE SOVYET UZAY PROGRAMI

1960'lı yıllarda, Sovyetler Birliği'nde yeni misyon edinilen uzay programı ile ilgili yoğun bir eleme süreci vardı. Yuri Gagarin de bu elemelere giren isimlerden biriydi. 19 pilot birlikte Sovyet Uzay Programı için seçilince hem kendi talihi hem de tarihin kendisi değişecekti. Gagarin, Vostok misyonunun Soçi Altı isimli eğitim grubunun içerisindeydi. Soçi Altı grubu, ilk uzay yolcusunun belirleneceği bir eğitim programıydı ve bu programdan başarı ile çıkmak için özel olarak oluşturulmuş eğitimlerden başarı ile ayrılmak gerekiyordu.

VOSTOK 1

Vostok-1 uzay misyonu için 16 kişilik eğitim grubundan sadece iki kişi seçilmişti. Bunlardan biri Yuri Gagarin, diğeri ise Gherman Titov'du. Vostok-1 kokpiti bir hayli küçüktü ve seçilen iki adamın boyu da bir hayli kısaydı.


12 Nisan 1961 tarihinde tüm dünyanın gözü Sovyetler Birliği ve Yuri Gagarin'deydi. Zira dünya teknoloji uzay tarihinin dönüm noktası yaşanacaktı. 

Vostok 3KA-3 (Vostok 1) uzay aracı, Baikonur Cosmodrome rampasından fırlatıldı. Yuri Gagarin'i içerisinde taşıyan Vostok 1 dünya yörüngesine çıkıp tur attı ve Dünya'ya geri döndü. Böylece uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin olmuştu.

YURİ GAGARİN'İN ÖLÜMÜ

Uzaya çıkan ilk insan olması Yuri Gagarin'i hem Sovyetler Birliği'nde hem de tüm dünyada bir idol haline getirmişti. Uzay seyahatinin ardından Star City Kozmonot Eğitim Üssü'nün Eğitim Müdür Yardımcısı olan Yuri Gagarin iki yıl sonra milletvekili seçildi.

Tarihler 27 Mart 1968'i gösteriyordu. Uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin MiG-15 model uçak ile deneme sürüşü icra ederken bir kaza meydana geldi. Bu kaza neticesinde Yuri Gagarin, eğitmeni ile birlikte hayata gözlerini yumdu. Uçak kazasının ardından yapılan incelemelerde kazanın nedeni tespit edilemedi. SU-11 model uçağın yol açtığı türbülansın kazaya neden olduğu ifade edildi.

Yuri Gagarin'in bedeni ölümünün ardından yakıldı ve Kızıl Meydan'da bulunan Kremlin Duvarı Mezarlığına gömüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal