Yunanistan’dan Türkiye açıklaması: ‘Tepkilerine rağmen vazgeçmeyeceğiz’

Ege’de yapılması planlanan deniz parkı projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’den gelen tepkinin kendilerini şaşırttığını ancak buna rağmen projeye devam edeceklerini dile getirdi.

19.04.2024-09:25 - (Son Güncelleme: 19.04.2024-17:33)

Avrupa Birliği (AB) Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularına yanıt veren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, zirvede Türkiye ilgili sonuçların hem kendileri hem de Güney Kıbrıs Rum Kesimi için memnuniyet yarattığını söyledi.

Türkiye’nin tepkisi bizi şaşırttı

AA’da yer alan habere göre; Miçotakis, "Türkiye'nin çevreyle ilgili inisiyatife tamamen mazeretsiz tepkisi beni de şaşırtıyor. Yunanistan, Atina'da düzenlenen Okyanuslarımız Konferansı'nda verilen söz doğrultusunda bu deniz parklarını oluşturacaktır." şeklinde konuştu.

Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki iyileşmenin, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz'deki deniz yetki alanlarına ilişkin görüşlerinde bir değişikliğe yol açmadığını belirten Miçotakis, bu görüşlerin Yunanistan için önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Miçotakis, "Ancak bu, aramızda büyük fikir ayrılıklarına neden olan konulardan ziyade olumlu gündeme odaklanmamızı ve olumlu bir atmosfer oluşturmamızı engellemez." diye ekledi.

Yunanistan’dan Türkiye açıklaması: ‘Tepkilerine rağmen vazgeçmeyeceğiz’

Dışişleri Bakanlığı projeye tepki gelmişti

Dışişleri Bakanlığı, 9 Nisan tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Ege Denizi'nde biri, İyon Denizi'nde diğeri olmak üzere iki yeni Deniz Parkı ilan edeceğini bildirdi ve şu açıklamayı yaptı:

"Yunanistan'ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan'ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir. Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları, kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan'a tavsiye ederiz."

Avrupa Birliği (AB) ve diğer üçüncü taraflara yapılan açıklamada, Yunanistan'ın çevre programlarına politik destek sağlamamaları konusunda uyarıldı. Uluslararası deniz hukukunun, kıyıdaş devletler arasında çevresel işbirliğini teşvik ettiği ve Türkiye'nin Ege Denizi'nde Yunanistan ile işbirliğine açık olduğu belirtildi.

Açıklamada, Yunanistan'ın tartışmalı coğrafi alanlarda fiili durumlar yaratmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı. Ayrıca, Ege Denizi'nde kurulacak deniz parklarının, iki ülke arasındaki sorunlara hukuki açıdan etki etmeyeceği ifade edildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal