Yunanistan Türkiye karşısında çaresiz kaldı: İtiraz artık bir çözüm değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmesi, Yunanistan’da gündemin en sıcak başlığı oldu. ABD’nin F-16 konusunda Türkiye’ye olumlu sinyaller vermesi üzerine Atina'nın ABD'ye bir itiraz mektubu yazdığından bahseden Yunan basını, "İtiraz artık bir çözüm değil" açıklamasında bulundu.

19.01.2023-11:28 - (Son Güncelleme: 19.01.2023-17:22) Yunanistan Türkiye karşısında çaresiz kaldı: İtiraz artık bir çözüm değil

Türkiye ile ABD arasında dün yapılan F-16 görüşmeleri Yunanistan’ın keyfini kaçırdı. Ege Denizi’nde gerçekleştirdiği hukuksuz eylemlerin ardından ABD’nin F-16 konusunda Türkiye’ye olumlu sinyaller vermesi üzerine Atina'nın ABD'ye bir itiraz mektubu göndermesi gerilimi yeniden yükseltebilecek bir konu olarak görülüyor. Öte yandan Yunan basını Türkiye ile ABD arasında ilerleyen F-16 görüşmelerini manşetlerine taşıdı.

Türkiye eski uçaklarını güncelleyebilecek

Hemen hemen her gün F-16'ların gündemde olduğu Yunan basınına konuşan Eski Genelkurmay Başkanı ve Evros 4. Ordu Kolordu eski komutanı Georgios Kampas, Türkiye'nin eninde sonunda yeni F-16'ları alacağını ifade etti.

Kampas "Böylelikle Türkiye, sahip olduğu eski nesil uçakları güncelleyebilecek" sözlerine yer verdi.

Bir başka Yunan gazetesi ise Atina hükümetinin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a bir mektup yazdığından bahsetti.

Türkiye Yunanistan Son Dakika

Mektupta, "Türkiye'nin ABD tarafından tedarik edilen uçakları, yabancı ülkelere özellikle de ABD'nin silah satışı ve kullanımına ilişkin yasasını ihlal ederek Yunan hava sahasını da ihlal etmek için kullandığı yönündeki tutumumuzu uzun süredir devam ettiriyoruz. Bu nedenle de ABD'nin Türkiye'ye silah satışına yönelik gerçekleştirdiğimiz güçlü muhalefeti yineliyoruz" denildi.

İtiraz artık bir çözüm değil

Ancak mektuba yer veren Yunan gazetesi Ta Nea ise bir yorumda bulunarak "İtiraz çözüm değil" dedi.

Nitekim itirazların bir çözüm olmadığı da geçtiğimiz günlerde ABD'den gelen açıklamalar ortaya konulmuştu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Kongrede Türkiye'ye F-16 satışına yönelik itirazlara ilişkin, "Bu Kongrenin karar vereceği bir şey. Buradan onlara ne yapacaklarını söyleyemem. Tekraren dediğim gibi Türkiye ile ABD bir ittifakı paylaşıyorlar ve Türkiye sadece bölgede değil dünyada önemli bir ortaktır." demişti.

Türkiye Yunanistan Son Dakika-1

Yunan basınında sıklıkla ABD'nin özellikle Türkiye ile ilişkilerini dengede tutmak istediğini ve Türkiye ile arasını bozmak istemediğinden bahsediliyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri olarak da Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesine onay vermesi olarak görülüyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal