Yunanistan resmen ortalığı karıştırdı: Biz çekildiğimiz an Türkiye devreye girer

Yunanistan'da yeniden Türkiye paniği yaşanıyor. Atine yönetimi, Rusya'ya petrol ambargosuna ''Bu durum Çin ve Türkiye'ye yarar sağlar'' gerekçesinden dolayı karşı çıkıyor. İşte haberin detayları...

11.05.2022-14:29 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-14:29) Yunanistan resmen ortalığı karıştırdı: Biz çekildiğimiz an Türkiye devreye girer

Rus petrolüne yaptırım uygulamak adına harekete geçen Avrupa Komisyonu'nun planları Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta'nın yapmış olduğu lobi çalışmaları yüzünden parçalandı. Yunanistan petrol yasağı sebebiyle kendilerinin sahneden çekilmesi durumunda aralarında Türkiye ve Çin'in de bulunduğu ülkelerin devreye gireceğini savunmaktadır. 

Brüksel'e resmen iletti

Avrupa Komisyonu'nun Ukrayna işgalinin ardından Rusya'ya uygulamayı planladığı Altıncı Yaptırım paketi görüş ayrılıkları yüzünden sekteye uğradı. Yasak önerisi üye ülkelerin arasında tartışma çıkmasına sebep oldu. Rus petrolüne ekonomik bağımlılığı en üst düzeyde olan Macaristan ve Slovakya öneriye onay vermelerinin hiçbir şekilde mümkün olamayacağını Brüksel'e resmen iletti. 

Yasak planı şu an sallantıda

Kapasite olarak dünyadaki petrol tankerlerinin neredeyse dörtte birinden fazlasına sahip olan ve nakliye işine büyük ölçüde bağımlı olan Atina kendilerinin sahneden çekilmesi halinde aralarında Türkiye ve Çin'in de bulunmuş olduğu ülkelerin devreye gireceğini savunmaktadır. Yunan yetkililerin oldukça yoğun baskısı ve yaptırım paketinin tamamını veto etmekle tehdit eden Macaristan'dan dolayı AB'nin yasak planı şu an sallantıda olduğu görülmektedir.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal