Marmara Denizi’nde deniz kestanelerinin avcılığı yasaklandı!

Marmara Denizi'nde deniz kestanesi aşırı avcılığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce yasaklandı. Deniz ekosistemine önemli yarar sağlayan deniz kestaneleri MDEP kapsamında alınan karar ile koruma altına alındı.

11.05.2022-14:39 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-15:09) Marmara Denizi’nde deniz kestanelerinin avcılığı yasaklandı!

Denizlerin doğal temizleyicisi olan deniz kestaneleri Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce koruma altına alındı. Uzak Doğu’ya ihracatı sebebiyle aşırı avcılığı yapılması sonucu Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü deniz kestanesinin avcılığına yasak getirdi. Deniz ekosistemini bozan müsilaj probleminin hala sürdüğü Marmara Denizi’nde, ekosistemin yararlı canlıları arasında yer alan deniz kestaneleri avcılığı tekrardan yasaklanma kararı, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, 9 Mayıs 2022 tarihli Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay imzasıyla bildirildi.

Karar MDEP kapsamında alındı

Marmara Denizi Eylem Planı (MDEP) tarafından alınan kararda;  "Marmara Denizi'nde meydana gelen müsilaj patlaması için hazırlanan MDEP kapsamında bakanlığımız sorumluluğunda yer alan eylemlere ilişkin çalışmalar titizlikle yürütülmektedir. Marmara Denizi'nde yürütülen balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılması ve koruma alanlarının genişletilmesi de bakanlığımız sorumluluğundaki eylemler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda Marmara Denizi'ndeki balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli devamının sağlanması amacıyla, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren, ticari amaçlı deniz kestanesi avcılığı ve toplayıcılığı yasaklanmıştır." İfadeleri yer aldı.

Deniz Kestanesi

Uzmanlar Dile Getirdi

Marmara Denizi’nde yapılan deniz kestanesi aşırı avcılığı sorununu Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Herdem Aslan ile sualtı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan dile getirmişlerdi. 

Marmara Denizi'nin ekosistemi ve temizliği açısından oldukça önemli

Yaptığı açıklamada Ceylan, “Bu nedenle indikatör (ekolojik koşulların ya da süreçlerin ayrımını ve tanınmasını sağlayan) bir türdür. Uzak Doğu'da çok tüketiliyor. İhracatı da yapıldığı için rant kapısı olmuştu. Bu tür sadece temiz suyun olduğu alanda yaşar ve dipteki organik maddeleri çözer, deniz hıyarları gibi çok önemli bir doğal temizleyicidir. Marmara Denizi'nin ekosistemi ve temizliği açısından oldukça önemli bir role sahip. Avcılığının yeniden yasaklanması sevindirici bir karar. Ege Denizi'nde de yasaklanması isabetli olacaktır." İfadelerini kullandı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal