Yunanistan lideri Miçotakis'ten geri adım geldi! 'Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz!'

Yunanistan lideri Miçotakis'ten yaşan bu olaylara karşı geri adım geldi. Miçotakis, "Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz." ifadesini kullandı.

16.06.2022-14:53 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-16:37) Yunanistan lideri Miçotakis'ten geri adım geldi! 'Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz!'

Yunanistan'ın son zamanlarda Türkiye'ye olan hadsiz tutumu gündemdeyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sert açıklamalar gelmişti. Sonraki süreçte emekli Yunan Koramiral Egkolfopoulos, bir Yunan televizyon kanalına katılmış ve hadsiz açıklamalarda bulunmuştu. Ardından emekli amiral Alexandrıs Diakopoulos ve Nikos Stournaras tarafından yazılan "Türkiye Stratejik Özerklik Arayışında" isimli rapor yayımlanmış ve Yunanistan hükümetinde gözle görülür endişe hakim oldu. Yunanistan lideri Miçotakis'ten yaşan bu olaylara karşı geri adım geldi. Miçotakis, "Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz." ifadesini kullandı.

"Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz."

Miçotakis, Türkiye ve Türk halkı ile kalıcı, iyi ve dostane komşuluk ilişkileri kurmayı dört gözle beklediğini ifade ederek "Türkiye ve Türkiye halkı ile bir sorunumuz olamaz." ifadelerini kullandı. Türkiye ile Yunanistan arasında sahada değil, söylemde büyük bir gerginlik olduğuna işaret eden Miçotakis, Yunan halkının ulusal meselelere ilişkin zor zamanlarda kenetlenmiş olacağını savundu.

"Buluşmalı ve konuşmalıyız."

Miçotakis, Erdoğan ile tekrar görüşme ihtimaline ilişkin "Tabiatıyla bir ara buluşacağız. Buluşmalı ve konuşmalıyız." ifadesini kullandı. Rusya-Ukrayna Savaşı'na da değinen Miçotakis, "Yaşadığımız zamanın gereği, başka dönemlerin imparatorluk fantezilerinin konu edildiği yayılmacı bir revizyonizm karşısında nasıl cevap vereceğimizdir." ifadelerini kullandı. Miçotakis, Ukrayna'ya silah göndermenin Yunanistan'ın savunma gücünü olumsuz etkilemeyeceğini dile getirdi.


Neler yaşanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ın adaları silahlandırma konusuna ve son zamanlardaki üslubuna dikkat çekerek;

Yunanistan'ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet eden Başkan Erdoğan, "Bazı Yunan siyasetçiler gerçeklikten uzak söylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Bu tür konuların hassas olduğunun ve ağır sonuçlar doğurabileceğinin sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Bir kez daha Yunanistan'ı adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası antlaşmalara uygun davranmaya davet ediyorum. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Sonu felaketle biter. Bu millet kararlıdır, bir şeyi söylerse ardını da takip eder. Sayın Miçotakis adalara herhalde turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil." açıklamalarında bulunmuştu.

Yunanistan'ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladıklarını ifade eden Başkan Erdoğan, "NATO içinde her bakımdan en yüksek bedeli ödeyen müttefik olarak son 2 yıldır askeri heyet toplantı davetlerimize cevap bile vermeyen Yunanistan'ın kışkırtmalarını soğukkanlılıkla karşıladık. Ancak sabrımızın muhatabımız tarafından yanlış anlaşıldığını görüyoruz. Türkiye kendi hakkını ve hukukunu da kimseye çiğnetmez. Esasen bu ülke kurulduğu tarihten beri hep birilerine sırtını dayayarak benzer hamleler yapmıştır." ifadelerine yer vermişti.

Yunanistan'ın pişmanlık ile sonuçlanacak hayallerden uzak durması gerektiğini ve bu konuda ikaz ettiğini ifade eden Başkan Erdoğan, "Yunanistan'ı pişmanlıklarla sonuçlanacak hayallerden uzak durması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Kendine gel. Türkiye, adaların silahlandırılması konusunda uluslararası hakların kendine tanıdığı yetkileri gerektiğinde kullanmaktan geri durmayacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

Emekli Yunan Koramiral Egkolfopoulos, bir Yunan televizyon kanalına katılmış ve hadsiz açıklamalarda bulunmuştu;

Yunanistan'daki bir televizyon programında skandal ifadeler sarf eden Emekli Yunan Koramiral Egkolfopoulos, "Önce uçaklarımız, İstanbul'daki Boğaziçi Köprülerini yok edecek." ifadelerini kullandı. Egkolfopoulos, korkmuyoruz ve umursamıyoruz diyerek "Bizler korkmuyoruz. Büyük harflerle yazın. Hayır, korkmuyoruz, umursamıyoruz. Bir hamle yapsınlar, çünkü başlarına ne gelecek şimdi bile düşünülmedi. Ama bunun ne vatansever ne de milliyetçi olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı. Egkolfopoulos, sözlerine ek olarak "38 yıldır onlarla yaşıyorum ve nasıl olduklarını, nasıl düşündüklerini biliyorum. Zorbaları yaparlar ve sonra giderler. Bunlar Türkler" ifadelerine yer vermişti.

Emekli amiral Alexandrıs Diakopoulos ve Nikos Stournaras tarafından yazılan "Türkiye Stratejik Özerklik Arayışında" isimli rapor yayımlanmış ve Yunanistan hükümetinde gözle görülür endişe hakim olmuştu;

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ulusal güvenlik danışmanı olarak görev almış, emekli amiral Alexandrıs Diakopoulos ve Nikos Stournaras tarafından yazılan "Türkiye Stratejik Özerklik Arayışında" isimli raporda; Kaleme alınan çalışmada, önemli bilgiler yer almıştı. Hatta raporda yer alan bilgiler sebebiyle Yunanistan hükümetinde büyük endişeler duyulmuştu. Raporda geçen yazılarda, "Ankara, Mavi Vatan doktrini aracılığıyla, Avrupa'yı Hint Okyanusu'na bağlayan ticaret yollarının zorunlu geçiş noktası olan Doğu Akdeniz'e ve buna bağlı olarak Güneydoğu Asya pazarlarına hakim olmaya çalışıyor" ifadelerine yer verildi. Türkiye'nin kısa vadede uluslararası bir güç haline gelmesi endişeye sebep olduğunu belirten Yunan uzmanlar, "Türkiye, Karadeniz ve Süveyş Kanalı'ndan Orta Akdeniz'e kadar olan deniz yollarını kontrol ederek, Avrupa'ya giden başlıca doğu transit yollarını kontrol edecek ve tartışılmaz bölgelerarası güç haline gelecektir" ifade edildi. Libya ile imzalanan MEB anlaşmasını işaret eden Yunan uzmanlar, "Bu anlaşmayı Mavi Vatan doktrini bağlamında kullanan Türkiye, sadece Ege'de veya Doğu Akdeniz'de değil, Orta Akdeniz'de de güç sahibidir" ifadeleri kullanılmıştı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal