Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan'da adeta deprem etkisi yarattı!

Efes-2022 tatbikatının son gününde İzmir'de kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri Yunan medyasında hız kesmeden manşet oldu. İşte haberin detayları...

10.06.2022-13:51 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-13:51)

Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkileri, Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Mayıs ayında gerçekleştirmiş olduğu ABD ziyaretiyle alt üst oldu. Ankara-Atina hattında ipler bir defa daha gerilirken, Türkiye Ege Denizi'ndeki adaları silahlandıran Yunanistan'ın uluslararası anlaşmaları ihlal ederek adaların statüsünü tartışmaya açtığını aktardı. 

Haziran ayı içerisine girildiğinde ise, sıra Türkiye'nin en büyük gövde gösterisi olan Efes-2022 tatbikatına geldi. Ege Denizi'ndeki uluslararası tatbikata Türkiye'nin ev sahipliğinde 37 ülke daha katıldı. 

Tatbikatta en dikkat çeken ülkeler, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Güney Kore. Listede bunun dışında, Azerbaycan, Kazakistan, Pakistan, Gambiya, Bosna Hersek, Somali, Katar, Avustralya, Malezya, Kosova, Ruanda, Çekya, Kuveyt, Arnavutluk, Moğolistan, Nijerya, Bahreyn, Irak, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Libya, Slovakya, Bangladeş, Özbekistan, Etiyopya, Macaristan, Kamerun, Ürdün, Letonya, Kırgızistan ve Burkina Faso yer alıyordu. 

Söz konusu Efes tatbikatına 2016 yılında 8, 2018 yılında ise 20 ülke katılmıştı. Bu yıl da 37 ülkeyle Efes 2022 tarihinin en geniş çaplı katılımına ulaştı. 

9 bin 900 Türk askeri ve 1100 yabancı askerin içerisinde bulunduğu Efes-2022'de, bugün seçkin gözlemci günü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tatbikatı yerinde izledi. MHP lideri Devlet Bahçeli de İzmir Seferihisar'daki yapılan gövde gösterisini takip etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın dışında 10'u aşkın ülkenin savunma bakanı ve genelkurmay başkanı da İzmir'e geldi. 


ABD ordusu fotoğraf paylaştı 

Söz konusu tatbikata katılan ABD ordusu, resmi internet sayfasından birçok fotoğraf paylaşımında bulundu. Fotoğraflarda çok sayıda Sikorsky CH-53E helikopter ve USS Arlington savaş gemisi ise dikkati çekti. ABD ordusu, fotoğrafların altına uluslararası tatbikatta gerçek mermilerin ateşlendiği notunu yazdı. 


Yunanistan’a meydan okuyacakları kesin

Mayıs ayında başlayan ve bugün sona erecek olan tatbikat, beklendiği gibi Yunan medyası tarafından oldukça yakından izlenmektedir. Hükümete yakınlığıyla da bilinen Eleftheros Typos gazetesi, Ege Denizi'ndeki dev tatbikatı manşetinde yer verdi. Adeta kışkırtıcı başlıklarıyla öne çıkan gazete, 'EFES 2022: Türk provokasyonu bugün doruğa çıkıyor - Erdoğan ve Bahçeli Türklerin Yunan adalarına 'çıkarması'nı izleyecek' manşetini düştü. 

'Gerilim iklimi: Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki Türk tatbikatına katılacak' diyen Ta Nea gazetesi, her iki liderin de Yunanistan'a bir kez daha meydan okumasının kesin olduğunu belirtmektedir. 

Öte yandan Proto Thema internet sitesinin başlık tercihi de 'Erdoğan ve Bahçeli bugün İzmir'de: EFES 2022'de gerçek mermilerle atış ve adalara çıkarma' şeklinde oldu. 

Kathimerini gazetesi, haberini ise 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki askeri tatbikata birlikte katılıyor' başlığıyla sayfalarında yer verdi. Kathimerini'de göze çarpan bir diğer haber ise, ana muhalefet lideri Aleksis Çipras'ın Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Ege Denizi'ndeki adalara gerçekleştirdiği geziyi eleştirmesi oldu. SYRIZA lideri Çipras gerilimin artmasının ne Yunanistan'a ne de Türkiye'ye bir faydası olmadığını dile getirdi. Söz konusu CNN Yunanistan da Kathimerini'yle neredeyse benzer bir başlık kullandı: 'Erdoğan ve Bahçeli Ege'deki EFES 2022 tatbikatında birlikte.' 


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri anında yankı buldu 

Öte yandan Efes-2022'nin son gününde kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'a sert bir dille uyarıda bulundu: "Bir kez daha Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye, uluslararası anlaşmalara uygun davranmaya davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Sonu felaketle biter. Bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmasını, aklını başına almasına davet ediyoruz. Kendine gel. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır. Sayın Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Bununla bir yere varmak mümkün değil." diye söyledi. 

Erdoğan'ın sözleri beklendiği üzere Yunanistan'da adeta deprem etkisi yarattı. Kathimerini gazetesi konuya yönelik, 'Erdoğan Yunanistan'ı 'felaket sonuçla' tehdit ediyor-Dışişleri Bakanlığı 16 harita ile yanıt veriyor' manşetiyle okurlarına sundu. 

Ta Nea gazetesi de, 'İzmir'deki tatbikattan-Erdoğan'dan tasavvur edilemez tehdit: Şaka yapmıyorum, bir gece ansızın gelebiliriz' başlığını düştü. To Vima gazetesi ise, geçen hafta Yunanistan'ın tüm büyükelçilik ve temsilciliklerine gönderilmiş olan, bugün de Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan 16 haritayı manşetine aldı. 

Gazetenin başlığında ise 'Atina 1973 ve 2022 arasındaki tüm Türk yayılmacılığını 16 harita ile ortaya koyuyor' şeklinde oldu. 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması'yla birlikte başlayan haritalarda son tarih, günümüz, yani 2022 yılı. Atina yönetimi, Türkiye'nin 1972’de Ege Denizi'nin doğusunda yer alan adalar üstünde hiçbir hak iddia etmediğini öne sürüyor. 'Erdoğan'ın yeni hayali: Şaka yapmıyorum, adaları donatmayın' diye söyleyen Eleftheros Typos gazetesi ise, tıpkı To Vima gibi Yunan Dışişleri tarafından paylaşılmış olan haritalara manşette yer verdi. Proto Thema internet sitesi de, manşetinde 'Atina Türkiye'nin 'gri bölge' ve 'Mavi Vatan' meydan okumasına 16 haritayla karşılık veriyor' şeklinde yaptı. Proto Thema'nın bir diğer manşet haberi de, 'Erdoğan'dan Yunanistan'a yeni tehdit: Adaları silahlandırmayın, ciddi konuşuyorum, şaka yapmıyorum' şeklinde oldu. CNN Yunanistan ise konuya yönelik, 'Yeni Küçük Asya felaketiyle' tehdit! Erdoğan: Adaları silahlandırmayı bırakın, şaka yapmıyorum' manşetine yer verdi. 


ABD’nin drone tatbikatı 

Öte yandan To Vima gazetesi, ABD'nin Yunanistan'dan Sakız Adası'nın güneyi için NOTAM ilan etmesini istediğini yazmıştı. Söz konusu gazetenin haberine yönelik, Amerikan ordusu İzmir Seferihisar'ın karşısında bulunan bölgede insansız hava araçlarıyla tatbikat gerçekleştirecek. Bugün akşamüstü başlayacak olan tatbikat için bölge hava trafiğine kapatılacak ve bir ABD drone'u havalanacak. To Vima, Ankara'dan gelen adaların silahsızlandırılması açıklamalarına da ABD'nin drone tatbikatıyla açık bir şekilde cevap verdiğini savunmuştur.


Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal