Yunanistan Kapı Kapı Dolaşmaya Devam Ediyor

Kapı kapı dolaşan Yunanistan şimdi de Suudi Arabistan'ın kapısını çaldı.

22.02.2021-10:33 - (Son Güncelleme: 22.02.2021-10:33) Yunanistan Kapı Kapı Dolaşmaya Devam Ediyor

Amerika ordusu ile nerdeyse haftada bir tatbikat yapan Yunanistan'a Pentagon'un yapmış olduğu teklifin ne olduğu belirlendi. Suudi Arabistan ise Atina'ya Patriot bataryaları satmaya hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz'de jeopolitik fay hatlarının kırılması sonrası Yunanistan, bir yandan Türkiye ile ortak NATO tatbikatına katılırken öte yandan müttefikleri Amerika ve Suudi Arabistan'la yeni adımlar atıyor.

İtalya açıklarında yarın başlayacak NATO tatbikatı Dynamic Manta-2021'de Türkiye, Yunanistan, Amerika, Almanya, Fransa, Belçika ve İtalya gibi ülkeler yer almakta. Türk ordusu gövde gösterisine bir fırkateyn, bir denizaltıyla katılıyor.

Yunan medyası, 2020 yazında Doğu Akdeniz'de patlak veren krizden bu yana ilk defa iki ülkenin denizaltılarının Akdeniz'de beraber hareket edeceğini ve Yunan ordusunun dört denizaltıyla tatbikatta yer alacağını yazdı.

New Post yayın organı, geride bıraktığımız yaz Türkiye tarafından görüntüleri paylaşılan Yunan denizaltılarının tatbikata katılması için provokatif bir ifade kullandı: ''Türkler Ege ve Doğu Akdeniz'deki kabuslarını Sicilya'da yakından görme fırsatına sahip olacak'' dedi.

PENTAGON'DAN ATİNA'YA TEKLİF

Yunanistan ayrıca Doğu Akdeniz'deki yakın müttefiki Amerika ile tatbikatlarına devam ediyor. Amerika'nın Avrupa-Afrika Deniz Kuvvetleri, USS Porter destroyerinin Yunan hava ve deniz unsurlarıyla beraber bir tatbikat icra ettiğini açıkladı.

Yunan ordusunun bir fırkateyn, bir denizaltı ve dört F-16 savaş uçağıyla yer aldığı Girit Adası'nın güneyinde gerçekleşen tatbikatın resimleri, hem Pentagon hem de Atina tarafından fotoğrafı web sitelerinden paylaşıldı.

SUUDİ ARABİSTAN PATRIOT'LARLA DEVREDE

Aralarında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn'in de bulunduğu pek çok ülkeyi geçen 11 Şubat'ta Atina'da bir araya getiren Yunanistan'ın Suudi Arabistan'la yapmış olduğu füze pazarlığı da, yine Yunan medyasının gündeminde.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Atina ve Riyad yönetimlerinin Suudi Arabistan'ın elindeki Patriot füze savunma bataryalarının satın alınması için bir anlaşma imzalayacağını açıkladı.

Yunan medyası, Dendias'ın kısa zaman içinde Riyad'a uçacağını ve söz konusu anlaşmaya imza koyulacağını yazdı. Haberlere göre, Patriot transferi Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan'ın Atina ziyaretinde gündeme geldi.

Kovıd-19 yüzünden taraflar adım atamadı ancak 11 Şubat'taki Philia Forum'da (Dostluk Forumu) Atina'ya bir kez daha gelen Suudi Bakan Ferhan mevkidaşı Dendias'la füzeleri bir kez daha masaya yatırdı. 150 km menzili bulunan Amerika üretimi Patriot bataryaları için 40 Yunan yetkili Suudi Arabistan'a gidecek. Riyad yönetiminin füzelerin kaç paraya satılacağını açıklaması beklenmiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal